INTERVENCIJE U JAVNOM PROSTORU

Izložba Ane Zubak posvećena slučajnim prolaznicima

28.01.2015 u 19:17

  • +15

Izložba 'Slučajnom prolazniku'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jurana Hraste

Bionic
Reading

Izložba umjetnice Ane Zubak u zagrebačkoj galeriji Greta bila je posvećena 'slučajnim prolaznicima' te je po prvi puta prikazala intervencije u javnom prostoru nastale u proteklih pet godina

Umjetnica se u ovim prostorno specifičnim radovima, izvedenim u nekoliko gradova, koristila različitim strategijama, poput zvučne instalacije pa sve do flash mob akcije, a proizvedeni sadržaj prikazan je kroz foto, video i zvučnu dokumentaciju.

'Jedino mjesto postojanja radova Ane Zubak izvedenih u javnom prostoru jest dokumentacija. Njihova efemernost proizlazi iz ograničenog trajanja izvedbe od materijalizacije do nestanka u vremenu i prostoru, a svjedočanstvo o postojanju ostaje fotografija, video ili zvučni zapis.

Stoga je izložbom u galeriji Greta uokvirila proizvedeni sadržaj i značenja pojedinih radova da bi ih kontekstualizirala pod drugim svjetlom. Zbog prostorne specifičnosti radova, izvedenih na vrlo različitim lokacijama, izlaganje u galeriji omogućava donošenje zaključaka o umjetničkoj strategiji djelovanja u javnom prostoru.

Također, za razliku od predstavljanja u javnom prostoru urbanog tkiva, dokumentacija izložena u galeriji obraćala se drugoj publici, onoj unaprijed zainteresiranoj, koja radove posredno možda već poznaje', napisala je o izložbi povjesničarka umjetnosti Irena Borić.