HNK ZAGREB

Najvažniji sociološki par današnjice gost je Filozofskog teatra

28.01.2015 u 17:03

Bionic
Reading

Nakon što je Slavoj Žižek rasprodao HNK u Zagrebu, s tisuću ljudi koji su ispunili ne samo gledalište, već i pozornicu, Filozofski teatar najavljuje novo izdanje već za 15. veljače. Ako još niste smislili ništa pametno za Valentinovo, evo prilike da već sutradan čujete dvoje najpoznatijih sociologa današnjice, ujedno trideset godina u braku. Riječ je, dakako, o Richardu Sennettu i Saskiji Sassen

Saskija Sassen, koja se specijalizirala za istraživanje odnosa između urbanizma i globalizacije, već je dobro poznata hrvatskoj publici i bila je nekoliko puta u Zagrebu dok Richard Sennett dolazi prvi put, i to upravo zbog Filozofskoga teatra.

U povodu njegova dolaska Naklada Jesenski i Turk odlučila se za nesvakidašnji potez - usred krize hrvatskog izdavaštva ponovno će objaviti Sennettov klasik 'Nestanak javnog čovjeka', jedinu njegovu knjigu koja je dosad prevedena na hrvatski. U predgovoru novom izdanju Žarko Puhovski reći će da 'nestanak javnog čovjeka' nije bio tek dosjetljiv naslov, već ostaje 'epohalnom dijagnozom', a kao primjer navodi da se i u Hrvatskoj 'objavljuju osobne poruke (poznatih osumnjičenika, primjerice) koje sadrže posve privatne jezične igre, na što javnost ni na koji način nema pravo (a ne, recimo, tajne bankovne račune). Da problematski kompleks bude složeniji, zbiva se u konačnici to da su potrošači medija bombardirani informacijama na koje ni po čemu nemaju pravo i – istovremeno – zakinuti za mnoge na koje svakako imaju pravo'.

Upravo je ponovno izdanje Richarda Sennetta, kao i njegov dolazak u HNK, po Srećku Horvatu 'prijeko potrebno sredstvo za otriježnjenje unutar pustinje tranzicije u kojoj se našla Hrvatska' jer 'Sennettova knjiga, koja je na našem jeziku objavljena sada već davne 1989, danas, kada nam se zid srušio na glave, aktualnija je no ikad prije. Ako je Sennett minuciozno i sa spisateljskim darom – uvlačeći čitatelja u svjetove Balzaca i Diderota, ali i Dreyfusa i Nixona – analizirao smisao javnosti kroz domene kazališta i kavana, urbanizma i medija, onda je upravo današnja društvena situacija tzv. tranzicijskih država, uz nestanak javnih medija, zatvaranje kina, propast gradskih kavana, potpunu šopingizaciju gradova itd., nastavak Sennettove knjige čiji se glavni zaključak – o prevlasti privatnoga nad javnim – pokazao dalekosežnijim nego što se to moglo činiti prije 25 godina, kada je knjiga kod nas prvi puta izašla'.

Upravo je u toj knjizi Sennett analizirao i razvoj kazališta, odnos između publike i glumaca te prije svega funkciju javnog kazališta, pa stoga ne čudi da je Filozofski teatar sa Sennettom i Saskijom Sassen odlučio propitivanje kazališta smjestiti u širi društveni kontekst nestanka javnosti. S obzirom na sve veće zanimanje za Filozofski teatar, iz HNK u Zagrebu poručuju da kupite ulaznice na vrijeme.