BUNA TRAJE!

Svi na cug i pravac u Stubicu na fajt

26.01.2015 u 13:49

Bionic
Reading

Kolektivno sjećanje na slavnu Bitku kod Stubice, koju tradicionalno organizira 'Družba vitezova zlatnog kaleža' Donja Stubica, izraslo je u raskošnu manifestaciju u bajkovitom Hrvatskom Zagorju. Ovogodišnje uprizorenje 'Seljačka buna 1573. – Bitka kod Stubice 2015.' najavljeno je kao najveće do sad, a sudjeluju udruge iz cijele Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Mađarske

Manifestacija počinje u petak, 6. veljače, događajem nazvanim 'Puntanje kmetov'. Riječ je o tradicijskom okupljanju kmetskih vođa kod rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu oko 10 sati. Kmetsko vodstvo na čelu s Matijom Gupcem u 10.30 sati kreće prema Gupčevoj lipi u Gornjoj Stubici, gdje ih čekaju nezadovoljni seljaci. U 11 sati počinje istoimena predstava 'Puntanje kmetov', tj. naoružavanje kmetova, puntara, koji dižu Bunu i početak legendarne Seljačke bune. Prvi dan završava izložbom crteža likova Seljačke bune, autora Srećka Brleka, u STUB-KLUB-u u Donjoj Stubici.

Glavni događaj slijedi drugog dana, u subotu, 7. veljače, pod nazivom 'Bitka kod Stubice'. U vjernom prikazu završne bitke na stubičkom polju 1573. godine sudjeluju statisti u srednevjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružani mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima. Sama manifestacija započinje 45. planinarskim pohodom 'Stazama Gupčevih puntara' u 9.30 sati i okupljanjem kmetske vojske na trgu Jure Stubičanca u 11 sati te kmetskim sajmom starih zanata u kojem sudjeluju stubičke udruge i OPG-i, gdje se uz ponudu domaćih specijaliteta i prigodnim programom KUD-a Stubica može i dobro opustiti. U 13.30 sati kmetska vojska kreće putem Obrtničke ulice do Majsecovog mlina, gdje ih dočeka vojska Franje Tahyja, te oko 14 sati počinje završna bitka, Bitka kod Stubice.

Nakon bogatog dnevnog programa od 16 sati slijedi veliki rock koncert povodom desetogodišnjice udruge Družbe vitezova zlatnog kaleža Donja Stubica, osnivača ove sve popularnije manifestacije. Uz dobru kapljicu i domaće specijalitete rasplesat će vas najveselije družine u okrugu: Picksiebneri, Cinkuši, Zadruga i La Gef te 'after buna party' uz DJ-a Goca na Majsecovom Mlinu sve do 1 sat iza ponoći.

Sudionici ovogodišnje bitke nad bitkama

Order of a Star iz Mađarske, Ursus iz Slovačke, Vitezi Belega Volka iz Slovenije, Vitezi grofa Tattenbacha iz Slovenije, Red Vitezova Ružice grada iz Orahovice, Vitezovi Zelingradski iz Sv. Ivan Zeline, Dubovački streličari iz Karlovca, Aureus Unicornis iz Zagreba, Red Čuvara grada Zagreba iz Zagreba, Red Srebrnog zmaja iz Zagreba, Kliški Uskoci iz Klisa, Vitezovi Vranski iz Pakoštana, Udruga Sv. Juraj iz Đurđevca, Red Sv. Nikole iz Varaždina, Kuburaško društvo grof Kulmer iz Zaboka, KUD Matija Gubec iz Gornje Stubice, KUD Stubica iz Donje Stubice i Tahyevi puškari iz Donje Stubice, 'Družba vitezova zlatnog kaleža' Donja Stubica, te statisti iz okolnih gradova i općina.


Kako su ove godine organizatori najavili najveću manifestaciju do sada i bitku nad bitkama u Donjoj Stubici, pri samoj najavi manifestacije organizirani prijevoz vlakom iz Zagreba po promo cijeni do Stubice je rasprodan u rekordnom roku, a organizatori su ove godine dodali još dva vagona za sve one koji nisu stigli kupiti kartu.

Karte se mogu nabaviti po promo cijeni od 10 kuna. Polazak vlaka s Glavnog kolodvora u Zagrebu je u 9.20 sati, a povratak vlaka za Zagreb iz Donje Stubice u 18.14 sati. Broj mjesta je ograničen! U vrijeme trajanja manifestacije obilazak Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici je uz popust od 50%.

Seljačka buna 1573.