SUVREMENA UMJETNOST

Čak 114 pristiglih radova na natječaj T-HT@msu.hr

26.01.2015 u 12:49

Bionic
Reading

Završen je osmi natječaj za dodjelu četiri nagrade za radove s područja suvremene vizualne umjetnosti pod nazivom Nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost T-HT@msu.hr

Na natječaj je pristiglo 166 radova širokog spektra tema i različitih medijskih izričaja. Većina su radova multimedijske instalacije te videoradovi, ali prijavljeno je i mnogo onih u mediju fotografije i slikarstva te manji broj skulptura, objekata, ambijenata i performansa.

S obzirom na to da je podosta kvalitetnih djela, možemo zaključiti kako pred stručnim povjerenstvom stoji velik posao, a budući da se ne radi o izložbi s unaprijed zadanom problemskom okosnicom, posve je opravdano reći kako ova manifestacija već tradicionalno predstavlja relevantan presjek trenutačnog stanja hrvatske suvremene umjetnosti, priopćili su organizatori natječaja.

Sve radove pregledat će stručno povjerenstvo u sastavu Snježana Pintarić, predsjednica stručnog povjerenstva, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica, Leonida Kovač s Akademije likovnih umjetnosti, Peter Kogler, multimedijalni umjetnik, Akademija likovnih umjetnosti München; Igor Španjol, kustos, Moderna galerija Ljubljana; Leila Topić, kustosica MSU-a.

Stručno povjerenstvo izabrat će radove koji će tijekom ožujka i travnja 2015. biti prezentirani na izložbi T-HT@msu.hr - Nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost, u prostoru za povremene izložbe MSU-a.

Svi prijavljeni kandidati bit će obaviješteni o odluci stručnog povjerenstva istovremeno, do konca siječnja 2015. godine.

Kao i svake godine, stručno povjerenstvo izložbe pozvalo je troje priznatih umjetnika da svojim radovima izravno sudjeluju u izložbi i natječaju. Pozvani su umjetnici: Lovro Artuković, Martina Kramer i Goran Škofić o kojima više pročitajte na ovom linku.

Ove će godine biti dodijeljene sljedeće nagrade:

- otkupne nagrade u neto iznosu su: prva nagrada 50.000 kuna, druga nagrada 45.000 kuna, a treća 40.000 kuna; otkupljeni radovi postat će dijelom zbirke T-HT@MSU;

- nagrada publike iznosi 10.000 kuna, a isplaćuje se umjetniku čiji rad osvoji najviše glasova publike; glasove prebrojava posebno povjerenstvo po zatvaranju izložbe; nagrada nije otkupna i isplaćuje se umjetniku u obliku stimulacije;

- pozivne nagrade iznose 7.000 kuna, a dobivaju ih pozvani umjetnici.