SPACE GIFITI

Pogledajte animirani mural vidljiv iz svemira

25.01.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Britanski umjetnik INSA, poznat po zanimljivoj tehnici gifiti kojom objedinjuje ulične grafite i animirane gifove, svoj je najnoviji animirani mural učinio vidljivim iz svemira

Što točno INSA radi? Recimo da iz nekog razloga želite animaciju u kojoj se na pročelju vaše kuće predivan ružin pupoljak otvara u cvijet promjera osam metara. Poslikate pročelje kuće, sliku date prvom grafičkom dizajneru, a on nekoliko sličica faza otvaranja cvijeta, računalno oslikanih preko pročelja, poveže u jednu animiranu sliku formata gif.

Angažirate li INSU, ne morate slikati pročelje kuće niti slati fotografiju, jer on dolazi s kantama boje i ljestvama. Za svaku pojedinu fazu otvaranja ružinih latica INSA će se ponovno popeti na ljestve i iznova oslikati pročelje koje će sam i fotografirati. Računalo će iskoristiti samo kako bi dobivene fotografije, snimljene s iste udaljenosti i istim kutom snimanja, objedinio u jednu animiranu fotografiju gif formata.

Osim što će INSINA animacija imati nešto življi okoliš, poput putujućih oblaka i ponekog slučajnog prolaznika, na pročelju kuće ostat će vam i dokaz da se scenarij s animacije doista dogodio.


Kad je oživio svaki zid u bližem i daljnjem susjedstvu i svaki zaslon vjernih ljubitelja 'vrhunske umjetnosti za tumblr generaciju', INSA je krug obožavatelja odlučio proširiti i na svemirska prostranstva.

Naime, za fotografiranje njegova najnovijeg uratka, nije bilo dovoljno sići s ljestava i okinuti još jednu sliku, već mu je taj posao odradio satelit. Za stvaranje najvećeg animiranog murala u povijesti, sastavljenog od četiri zasebne slike, trebalo je 576 radnih sati, a proteže se na 57.515 četvornih metara.

Animirani mural vidljiv iz svemira