Kulturmiks KAFKA KAO INSPIRACIJA

Izložba Dimitrija Popovića u galeriji 'Josip Račić'

U Studiju galerije 'Josip Račić' otvorena je izložba Dimitrija Popovića 'Franc Kafka - čitanje pripovijesti Preobražaj'

Autor se predstavio sa šesnaest djela, većinom ulja na platnu, inspiriran, kako u naslovu ističe, Kafkinom pripovijesti 'Preobržaj'.

U kataloga izložbe Popović ističe da je crtež naslovljen 'Kafka' nacrtao 1967. godine u vrijeme gimnazijskih dana pod velikim dojmom te Kafkine pripovjetke. U toj priči, nastavlja autor, vidio je neku bizarnu ljepotu nadrealističke poetike. U 60-im i 70-im godinama prošloga stoljeća Popović je, kako ističe, naslikao i nacrtao brojne kompozicije inspirirane insektima jer su ga u to vrijeme posebno zanimale preobrazbe, forme ljudskih i životinjskih tijela, što je bila odlika njegova nadrealističkog likovnog postupka.

U nekoliko recentnih radova, diptiha, motiv preobražaja prikazan je kroz stilizirani ljudski lik, sveden na siluetu imaginarnog profila, dok naslikano tijelo insekta sugerira realistički oblik tamnozelenoga kukca.

Po njegovoj ocjeni siže Kafkina 'Preobražaja' nije puka fantazija, nego uznemirujuća stvarnost, slika tragične svijesti ljudskoga bića. Nije samo Kafkin 'Preobražaj' bio inspirativan za transformiranje u likovne medije, nego je u istoj mjeri Popoviću, kako ističe, bio zanimljiv i piščev lik, pa je dvije Kafkine opće poznate fotografije koristio kao predloške, odnosno modele za seriju slika za tog ciklusa.

Na kraju je istaknuo da su se mnoge Kafkine misli urezale u njegovu svijest od mladenačkih dana, te su se kao izvor inspiracije preobražavale u slike nadrealističko-psiholoških portreta književnika.

I tom izložbom Dimitrije Popović privukao je veliki broj posjetitelja, među kojima je bio i ministar kulture Božo Biškupić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Promocija
Pročitaj više