IZLOŽBA U KIC-U

Fotografski psihološki dokumenti o Edi Murtiću

20.01.2015 u 10:28

Sjećanje na Edu Murtića

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Branimir Baković

Bionic
Reading

U utorak, 20. siječnja 2015. u 19 sati, u KIC Fotogaleriji (Preradovićeva 5, Zagreb) otvara se izložba 'Sjećanje na Edu Murtića' s fotografijama koje je umjetnički fotograf Branimir Baković snimio prije više od četrdeset godina u atelieru istaknutog hrvatskog slikara

Izložba rezultata fotosesije obavljene 27. ožujka 1973. u Murtićevu atelijeru u Martićevoj ulici dio je programa kojim KIC obilježava 45. obljetnicu utemeljenja Galerije Forum, a pada i na desetu obljetnicu Murtićeve smrti.

Edo Murtić
(4. svibnja 1921. - 2. siječnja 2005.) bio je jedan od najvećih hrvatskih slikara, istaknuti intelektualac i slavna osoba, utemeljitelj Galerije Forum. Sve te i brojne druge njegove zasluge za hrvatsku umjetnost i kulturu treba obilježavati da se otmu zaboravu.

'Iako su mišljene i ostvarene kao dokumentarna portretistika, ove fotografije nisu samo povijesni dokument, nego i ostvarenja uspjele fotografske psihološke penetracije, dokaz umijeća da se iz portretiranog izvuče što više dokaza njegove jedinstvene osobnosti.

Jasna koncepcija fotografske misli, dokumentaristička preciznost, zanimljive i atraktivne sekvence, znalački upotrijebljen medij crno-bijele fotografije, bogata tonska ljestvica na kojoj gradi izražajnost, neke su od odlika ove Bakovićeve sesije.

Potvrđuju ga kao vrsna fotografa, autoru sjajna oka senzibilizirana za lov na psihološke odrednice portretiranog, majstora istančana ukusa, zavidne vizualne kulture i likovne percepcije', stoji u predgovoru Ivice Župana

Izložba će biti otvorena do 15. veljače.