NAKON TEŠKE BOLESTI

Preminula ravnateljica Klovićevih Marina Viculin

19.01.2015 u 14:21

  • +3

Marina Viculin

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Bionic
Reading

Ravnateljica Klovićevih dvora Marina Viculin preminula je nakon teške bolesti u 58. godini, priopćili su iz Klovićevih dvora u kojima je radila gotovo cijeli svoj radni vijek, a zaslužna je za neke od najboljih izložbi koje smo imali priliku vidjeti

Marina Viculin na mjestu ravnateljice Klovićevih bila je od 2012, a kao najveći uspjeh njezinog mandata ostaje zapamćena velika izložba radova Pabla Picassa, 'Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz', čija je bila kustosica. Prije samo nekoliko tjedana Viculin je u Zagrebu primila odličje Vitez reda umjetnosti i književnosti Republike Francuske kao znak priznanja doprinosu umjetničkoj suradnji između Francuske i Hrvatske, čemu je svakako pridonijelo i njezino aktivno sudjelovanje u festivalu hrvatske kulture u Francuskoj Croatie la voici prije dvije godine.

Ispraćaj i komemoracija

Ispraćaj ravnateljice Galerije Klovićevi dvori, dr. sc. Marine Viculin će biti u krugu uže obitelji. Obavijest o održavanju komemoracije u Galeriji Klovićevi dvori bit će objavljena naknadno.

Marina Viculin je od kraja devedesetih, kad postaje viša kustosica u Klovićevim, odradila neke od najvećih i najposjećenijih izložbi unazad desetak godina. Radila je velike retrospektivne izložbe fotografije (Braut, Posavec, Vesović, Klarica, Nenad Gattin) i manje kustoske fotografske snapshotove u Kuli Lotrščak (Kučera, Merc, Šolić, Rasol, Efendić, Posavec, Vesović, Dabac, Kožarić, Bavoljak, Herceg, Jurjević, Radić...). Zamislila je i realizirala s autoricom Anne Baldassari, kustosicom fotografije u pariškom Muzeju Picasso, izložbu 'Dora Maar i Picasso – dodir pogledima' održanu u Galeriji Klovićevi dvori 2004. godine, te 2007. godine s Jean-Michel Forayom 'Marc Chagall – priča nad pričama'.

Viculin je rođena 13. veljače 1957. u Zagrebu. Godine 1982. diplomirala je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a magistrirala 1987. s temom 'Citat u francuskom slikarstvu osamdesetih godina', Paris IV – Sorbonne. Kod mentora Sergea Lemoinea doktorirala je na Paris IV – Sorbonne s doktorskom tezom: 'Pripovijest o Novim tendencijama'.

Svoju karijeru započinje kao samostalna likovna kritičarka 1988, a 1989. zapošljava se u Klovićevima, u kojima ostaje do svojih posljednjih dana. U svom ravnateljskom mandatu bila je kustosicom izložbi 'Edgar Degas – skulpture' i 'Martin Arnold, ledeni zagrljaj', a u sklopu festivala Croatie, la voici pripremila je izložbu 'L'oeil de Peter Knapp su la photographie Croate'. Kad je odabrana na svoju funkciju, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić kazala je da njezin program okreće tu galeriju fenomenima suvremenosti, što će Klovićeve pozicionirati kao socijalno otvorenu instituciju, otvorenu ljudima u struci i posjetiteljima, i umjetnicima.