VODIČ KROZ MUZEJE

Velike izložbe koje čekamo u 2015.

19.01.2015 u 11:22

  • +8

Izložbe koje nas očekuju u 2015. godini

Izvor: Promo fotografije / Autor: Onorio Marinari

Bionic
Reading

Dok još uvijek možemo uživati u blagodatima prošlogodišnje iznimno jake izložbene jeseni, stižu nam najave vrlo vrućeg izložbenog ljeta. Uz napomenu da je dio izložbi još u fazi pregovora pa su termini održavanja ili okvirni ili muzejske kuće još ne izlaze s objavama, kao kulturni događaj 2015. godine za sada možemo izdvojiti izložbu Augusta Rodina u Umjetničkom paviljonu

U Modernoj galeriji u veljači i ožujku bit će predstavljena retrospektivna izložba Biserke Baretić, osamdesetogodišnje slikarice čiji opus predstavlja jedan od najcjelovitijih i najkoherentnijih likovnih svjetova u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, a koji kao takav do sada nikada nije bio cjelovito prikazan. Svibanj i lipanj rezervirani su za retrospektivnu izložbu Đure Sedera, jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara hrvatske moderne i postmoderne umjetnosti, člana i jednog od osnivača konceptualne-underground grupe Gorgona.

'Demoni modernizma - Slikari vizionari u zoru prošlog stoljeća', izložba koju Moderna galerija tijekom srpnja i kolovoza predstavlja u suradnji s Accademia dei Concordi i Fondazione Cassa di Risparmio di Padova e Rovigo, prikazat će više od stotinu radova, slika, skulptura, crteža i grafika najeminentnijih europskih umjetnika na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće koji rasvjetljavaju najraniju pojavu modernističkih izričaja u Europi i pružaju novi kritički pogled na motiviku simbolizma i njezina ishodišta. Bit će to blistav likovni doživljaj i prava kulturna poslastica za zagrebačku likovnu publiku.

Muzej suvremene umjetnosti od svibnja do srpnja predstavlja izložbu 'Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse' (BAUNET) kao dijela istoimenog međunarodnog istraživačkog projekta kojim se cjelovito istražuje i prezentira djelovanje umjetnika iz naše regije (Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije) koji su se školovali na znamenitoj međunarodnoj školi za arhitekturu, dizajn i vizualne umjetnosti Bauhaus, a potječu iz Hrvatske: Otti Berger, Gustav Bohutinsky, Ivana Tomljenović Meller, i regije. Kao posebnost izložbe ističe se multimedijalni segment u kojem će primjenom novih tehnologija na inovativan i interaktivan način najširoj publici biti prikazana umjetnička i arhivska građa. U vrijeme trajanja izložbe održat će se bogat popratni edukativni program, od stručnih predavanja, radionica, prezentacija i projekcija, do predstava i koncerata.

Od rujna do studenog u Prostoru za povremene izložbe na 1. katu MSU moći ćete pogledati izložbu 'Nepokorena šuma', hommage Radovanu Ivšiću (Zagreb, 1921. - Pariz, 2009), dramatičaru, pjesniku, prevoditelju i esejistu te jednom od najznačajnijih predstavnika hrvatskog i europskog nadrealizma. Izložba je inspirirana temom šume kao jednim od centralnih motiva njegovih djela, motivom pomoću kojeg se problematizira široka paleta društvenih, umjetničkih i ekoloških tema.

U Muzeju za umjetnost i obrt u Noći muzeja, 30. siječnja, otvara se izložba mlade skulptorice Ide Blažičko, koja je u okviru ciklusa Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO-a pozvana preoblikovati postojeće odnose između arhitekture, muzejskih predmeta i posjetitelja. Radovi će biti raspoređeni u sklopu Stalnog postava MUO do 8. ožujka 2015. godine.

'U dobru i zlu', izložba vjenčanica i vjenčane opreme
iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt, koja nas očekuje od veljače do svibnja, jedinstvena je prilika za praćenje razvoja vjenčane mode kod nas od 19. stoljeća do današnjih dana. Kako je kraljica Victorija, ni ne sluteći, uvela u modu bijele vjenčanice te kako je glamurozno vjenčanje Grace Kelly za princa Rainiera pokrenulo trend raskošnih bijelih vjenčanica s puno svile i tila, doznat ćete na ovoj izložbi u sklopu koje će MUO pružiti priliku posjetiteljicama da i same pokažu svoje dragocjene memorabilije s vjenčanja.

Izložba o Hermanu Bolléu (18. listopada 1845. Köln - 17. travnja 1926. Zagreb), jednom od najvažnijih arhitekata konca 19. i početka 20. stoljeća u Hrvatskoj, predstavit će publici u Muzeju za umjetnost i obrt sve segmente njegova rada: arhitektonske projekte, umjetnički obrt, sudjelovanje na izložbama, ulogu koju je odigrao u obrazovanju mladih arhitekata i drugo. Glavninu izložaka činit će predmeti umjetničkog obrta, najatraktivniji projekti te fotografije Bolléovih realizacija. Izložba čije je trajanje predviđeno od ožujka do svibnja, bit će strukturirana po kronološkom i tipološkom načelu.

Retrospektivna izložba Edite Schubert (Virovitica, 17. lipnja 1947. - Zagreb, 25. srpnja 2001) u Klovićevim dvorima tijekom lipnja i srpnja prvi put javnosti će predstaviti djela koja kreativno mišljenje i stvaralački opus ove hrvatske umjetnice smještaju u sam vrh europske umjetnosti posljednje četvrtine 20. stoljeća. Posrijedi su radovi nastali sedamdesetih i osamdesetih godina, istraživačkog, eksperimentalnog i konceptualnog karaktera, čiju je pravu važnost moguće sagledati tek danas s obzirom na aktualna zbivanja na internacionalnoj umjetničkoj sceni. Mnogi od tih nekoliko stotina radova nikada nisu izlagani.

Izložba 'Majstori talijanskog baroka u Hrvatskoj' projekt je kojim će se Galerija Klovićevi dvori tematski i kronološki nadovezati na izložbu Tizian, Tintoretto, Veronese – veliki majstori renesanse, održanu 2011. Na izložbi koja nas očekuje od travnja do lipnja, predstavit će se stotinjak slika talijanskih majstora 17. i 18. stoljeća iz cijele Hrvatske (Sebastiano Ricci, Bernardo Strozzi, Filippo Naldi, G. B. A. Pitteri...). Djela su izabrana po umjetničkoj vrsnoći i povijesnom značenju. Grupirana su u nekoliko zaokruženih cjelina u namjeri da se predstave različiti žanrovi i vrste.

Kraj godine u Klovićevim dvorima obilježit će izložba 'Toulouse-Lautrec i Belle Epoque', koja obuhvaća 140 radova na papiru (akvarele, plakate, crteže i grafike). Od studenog 2015. do siječnja 2016. izložbom će se pružiti pregled cjelokupnog rada Toulouse-Lautreca. Sadržaj joj je u prvom redu posvećen scenama pariškog noćnog života na Montmartreu te istodobno oslikava i legendarno razdoblje Belle Epoquea. U tematskom središtu se nalaze portreti slikarevih suvremenika. Senzibilan i intiman pogled Toulouse-Lautreca daje nam uvid u prizore boemskog društva u Parizu i nudi interpretacije tadašnje situacije na prijelazu stoljeća.

Novi ciklus izložbi Umjetničkog paviljona u Zagrebu, objedinjen pod naslovom Privatne kolekcije u javnoj instituciji, započinje predstavljanjem jedne od najatraktivnijih privatnih kolekcija hrvatskoga slikarstva i kiparstva 19. i 20. stoljeća koju je prikupio poznati hrvatski nogometaš Davor Vugrinec, podrijetlom iz Varaždina. 'Kolekcija Vugrinec – Remek-djela hrvatske moderne', koju možete pogledati od 26. veljače do 12. travnja, sadrži najreprezentativnija djela hrvatskih umjetnika moderne.

Izložba Augusta Rodina u Umjetničkom paviljonu sasvim sigurno će biti kulturni događaj 2015. godine. Djela jednog od globalno najslavnijih i najznačajnijih kipara u povijesti umjetnosti dolaze iz Museé Rodin u Parizu, a u Umjetničkom paviljonu bit će izložena od 5. svibnja do 20. rujna u okviru Festivala francuske kulture u Hrvatskoj u 2015. godini. Ukupno će biti izloženo sedamdesetak skulptura među kojima čuvena remek-djela poput 'Mislioca', 'Vrata pakla', 'Poljupca', portreta francuskog pisca Balsaca, biste Camille Claudel... i još mnoge druge. Tijekom punih pet mjeseci trajanja izložba će publici omogućiti da se upozna s djelima ovoga velikog francuskog majstora dlijeta, majstora koji je oslobodio kiparstvo akademskih okvira 19. stoljeća i snagom svog duha djelovao na razvoj cijele jedne generacije kipara 20. stoljeća.