NASTUP NA BIJENALU

Očko propituje ljudsko tijelo u političkom kontekstu

14.01.2015 u 13:40

  • +4

Izložba Damira Očka

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ministarstvo kulture

Bionic
Reading

U Ministarstvu kulture predstavljen je Damir Očko koji će svojom izložbom predstavljati Hrvatsku na ovogodišnjem 56. Venecijanskom bijenalu, međunarodnoj izložbi vizualne umjetnosti.

Žiri u sastavu Branko Franceschi (predsjednik), Iva Rada Janković, Sunčica Ostoić, Berislav Šipuš i Nevena Tudor Perković odabrao je Damira Očka i njegov projekt 'Studije drhtanja: Treći stupanj' , a kustos izložbe je Marc Bembekoff kojem je ovo nastavak suradnje s Damirom Očkom započete tijekom projekta Croatie la voici prije dvije godine u Francuskoj.

Projekt predložen za hrvatski paviljon u Veneciji nastavit će se na koncept koji je umjetnik razvijao tijekom posljednjih nekoliko godina s novom filmskom produkcijom i novim radovima predstavljenim zajedno s njegovim najnovijim filmom TK. Damir Očko kazao je da svojim radovima želi ispitati što znači biti ljudsko tijelo u političkom kontekstu i kontroli, kroz prikaz drhtanja tijela zbog Parkinsonove bolesti i izloženosti ekstremno hladnim uvjetima govori o potrebi da se kontrola zadrži do maksimuma. Po njegovim riječima, nakon nastanka prethodnog rada počeo je moralno propitivati vlastiti umjetnički proces, s obzirom na to da je s ekipom, obučen od glave do pete, snimao nešto što je od ljudi tražilo zahtjevno i ekstremno iskustvo.

Damir Očko rođen je 1977., živi i radi u Zagrebu i hrvatski je umjetnik koji je tijekom posljednjeg desetljeća stekao nacionalno i međunarodno priznanje. Njegovi video radovi, filmovi, poezija i djela na papiru nedavno su bili izloženi u Temple Bar Gallery u Dublinu (2014), KM – Künstlerhaus Halle für Kunst & Medien u Grazu, Yvon Lambert galeriji u Parizu, Palais de Tokyo u Parizu, Galleria Tiziana Di Caro u Salernu, Kunsthalle u Dusseldorfu. Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama s institucijama kao što su među ostalima MUDAM Luxembourg, FRAC Le Plateau u Parizu, Kunsthalle u Beču, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu. Njegova se djela nalaze u mnogim svjetskim javnim i privatnim zbirkama. Kustos izložbe Marc Bembekoff trenutno je ravnatelj Centra suvremene umjetnosti La Halle des bouchers u Viennei (Isère, France). Prije toga bio je kustos Palais de Tokyo i Muzeja Rodin, pomoćnik kustosa Frac Champagne-Ardenne i pomoćnik kustosa za film Centra Pompidou.

Zajedno kreću u Veneciju u pregled prostora Palazzo Zorzi gdje će biti postavljen hrvatski paviljon na Bijenalu koje počinje u svibnju. Troškovi hrvatskog nastupa iznose oko milijun i sto tisuća kuna.