SPAJANJE UMJETNOSTI

Dimitrije Popović dizajnirao Filharmonijski bal

22.12.2014 u 10:06

Bionic
Reading

Slikar i grafičar Dimitrije Popović ostvario je suradnju sa Zagrebačkom filharmonijom prilikom izrade vizualnog identiteta za njezin tradicionalni Filharmonijski bal.

Filharmonijski bal, koji se od osamdesetih pa sve do danas održava svake godine uoči Nove godine, etablirao se kao važno društveno događanje na kojem nas, po uzoru na bečke novogodišnje koncerte, valcerima, polkama, arijama i koračnicama odvodi u raskoš novogodišnje svečanosti.

Iz Zagrebačke filharmonije najavljuju nastavak suradnje s ovim cijenjenim umjetnikom na još nekoliko projekata. „Čast nam je što je veliki Dimitrije Popović dao svoj kreativni pečat našem Balu. Filharmonijski bal dolazi u vrhuncu naše koncertne sezone i zato ga nastojimo iz godine u godinu učiniti posebnim za naše posjetitelje. Dimitrije Popović svojim je kreativnim izrazom dao svoj dio te posebnosti. Spajanje umjetnosti je ono čemu težimo – kao što glazbu osjećamo srcem tako i umjetničko djelo percipiramo srcem. Veselimo se nastavku suradnje“ - rekao je Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije.

Dimitrije Popović, jedan je od najcjenjenijih hrvatskih slikara iza kojeg stoji sedamdesetak samostalnih i tristotinjak skupnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu. Osamdesetih je godina izlagao čak i sa slavnim Salvadorom Dalijem. Počevši od Tereze Kesovije koja mu je bila jedna od prvih muza, za njegove cikluse inspirirane intrigantnim ženskim biblijskim likovima pozirale su i Severina(Saloma), Petra Vrkljan (Judita) i Dora Lipovčan (Marija Magdalena). Nešto manje je poznato da je ovaj vrhunski slikar i izvrstan književnik: objavljeno mu je deset knjiga eseja, dva romana i tri zbirke priča, a tri puta je nagrađivan i prestižnom književnom nagradom Večernjeg lista "Ranko Marinković".