PAVLE PAVLOVIĆ:

'U današnjem svijetu više ne postoje heroji'

18.12.2014 u 14:52

Bionic
Reading

Jedan od najzanimljivijih i najoriginalnijih mladih slikara Pavle Pavlović, u seriji slika 'Lostland', bavi se specifičnim problemom voajerizma vezanim uz današnje društvo u kojem virtualni i fizički aspekt postaju međusobno ovisni

Izložba se otvara 18. prosinca u 19 sati u zagrebačkoj Galeriji 90-60-90. Serija slika bila je prije toga izložena i u Rio de Janeiru, nakon što je zanimanje za njegove radove pokazao Alexandre Murucci, direktor Artigo Ria, festivala suvremene umjetnosti.

'Vidio je moju izložbu u Galeriji Karas. Kontaktirao me nakon toga i izrazio želju da napravimo izložbu u Riju. Reakcije su bile pozitivne i zadovoljan sam kako je sve skupa prošlo', kazao je Pavle Pavlović.

Početna ideja 'Lostlanda' proizlazi iz misli da u današnjem svijetu više ne postoje heroji.


'Iskreno, nadam se da sam u krivu. Pod pojmom heroja prvenstveno sam mislio na muzičke, umjetničke individue i mislioce koji su na neki način rušili barijere svog vremena. S druge strane kad pogledam pojam superjunaka koji je veoma često bio prezentiran kroz formu stripa, također mi je dosta teško izdvojiti nešto što se danas posebno ističe', prenosi umjetnik te objašnjava da se tematiziranje voajerizma nametnulo kao bitno pitanje vezano za njegov sustav rada i kreacije.

'S obzirom na to da većinu materijala za slike nalazim putem interneta i dosta sam vezan za taj medij, u jednom trenutku sam shvatio da preuzimam ogromnu količinu informacija s kojima nisam direktno povezan, da na neki način preuzimam isječke života ljudi o kojima ne znam gotovo ništa. Budući da virtualna komponenta zauzima sve važniju ulogu danas, čini mi se da je sve teže diferencirati virtualno od fizičkog iskustva. Ciklus slika 'Lostland' na neki način je 'work in progress', podložan je promjenama i nadogradnji, a zamišljen je kao životni ciklus imaginarnog pojedinca, tj. segmentima života za koje smatram da u velikoj mjeri mogu predstavljati ponavljajući uzorak u suvremenom društvu spektakla.'

U društvu umjetno stvorenih instant zvijezda kojima smo bombardirani u medijskom i virtualnom prostoru, umjetnik pronalazi obrazac djelovanja vrlo sličan industrijskom proizvodu s rokom trajanja.

'Nisu problematične instant zvijezde, problematičnim mi se više čini način njihove produkcije. Ponekad mi to djeluje kao formiranje industrijskog proizvoda s rokom trajanja. Pokušao sam uzeti neke obrasce koji mi se čine da se u određenoj mjeri ponavljaju i njima sam se bavio u pojedinim slikama.'

U procesu slikanja inspiriraju ga začudnosti, a bitna i stimulativna komponenta je i – nemir.

'Stalno propitivanje ideja i otkrivanje novih mogućnosti u procesu slikanja gura me na neki način naprijed. Jako mi je bitno da još uvijek postoji prostor u kojem se mogu razvijati i eksperimentirati samim medijem. I dalje me mnogo toga zanima u slikarstvu što bih volio isprobati. Otkrivanje novih sfera i mogućnosti, donosi mi uzbuđenje i tjera me da se sve više bavim time sto radim. Imam osjećaj da bi trenutak u kojem bih shvatio da sam došao do svog maksimuma mogao dovesti do neke vrste stagnacije.'

Kao rad koji svakako treba pogledati ističe eksperimentalni dokumentarni film 'Spomenik' multimedijalnog umjetnika Igora Grubića, o prvorazrednoj kulturnoj i političkoj temom obrađenoj na meditativan, filozofski način, koji će biti izložen u istom prostoru (Galerija 90-60-90) paralelno s izložbom 'Lostland'.

Pavle Pavlović rođen je 1983. u Beogradu. Diplomirao je na Akademija likovnih umjetnosti u Zagreb. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Zadnje važnije izložbe (2012-2014): Samostalne izložbe – 'Solarfall', Galerija SC, Zagreb, 2014; Document 1, Galerija Karas, Zagreb, 2011. Skupne izložbe – 2014. - Artigo Rio, Rio de Janeiro, Brazil; Glo’art Gallery, Lanaken, Belgija; 2013. - Novi hrvatski realizam, Gliptoteka Hazu, Zagreb; 2. Bijenale slikarstva, HDLU, Zagreb; One sided story, HDLU, Zagreb; 48. Zagrebački salon, HDLU, Zagreb; MUTATIS MUTANDIS, Halle 14, Spinnerei, Leipzig, Njemačka; 2012. - IN OUR BACKYARDS, Werkschau Spinnerei, Leipzig, Njemačka; 31. Salon mladih, HDLU, Zagreb; T-HT nagrada @ MSU, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb. Nagrade i rezidencijalni projekti: 2011. ESSL AWARD CEE 2011. Collector’s Invitation prize; 2012. - 2013. One sided story artist residency, Spinnerei, Leipzig, Njemačka; 2014. Glo‘ art residency, Lanaken, Belgija. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Živi i radi u Samoboru i Zagrebu.