USUSRET BOŽIĆU

Blagdanski baletni i koncertni spektakli

01.12.2014 u 13:50

Bionic
Reading

Iz repertoara Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu najavljuju već tradicionalno - spektakularni balet 'Orašar' P. I. Čajkovskog te Božićni koncert u izvedbi orkestra, zbora i solista Opere HNK, a u KD Vatroslava Lisinskog publika ovoga prosinca može uživati u nastupu glazbene atrakcije Igudesman&Joo

Ove godine, osim tradicionalnog Orašara, 20. prosinca u 19,30 sati na repertoaru Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb je i Božićni koncert u izvedbi orkestra, zbora i solista Opere HNK u Zagrebu.

Orašar je jedno od najljepših djela klasične baletne literature, a tradicionalno se uobičajilo njegovo prikazivanje upravo u prosincu, uoči božićnih blagdana. Zagrebački je Balet tijekom svojega postojanja prikazao nekoliko odličnih uprizorenja 'Orašara', a posljednji put djelo je premijerno postavljeno 2011. u koreografiji Dereka Deanea. Donoseći vlastito viđenje namijenjeno djeci svih dobnih skupina, kreirao je ovu čarobnu baletnu priču potrudivši se odvesti publiku u snove i prikazati svijet različit od našega, slijedeći u tome težnju Čajkovskoga da dočara fantastično, čarobno, mitsko i legendarno djelo.

Postizanje bajkovitosti uvelike je omogućila izvrsna izvedba zagrebačkih baletnih solista i cijelog ansambla, pojačanog s polaznicima baletne škole. Za ulogu Princa Tomislav Petranović dobio je Nagradu hrvatskog glumišta i Nagradu Oskar Harmoš, a Pavla Mikolavčić za interpretacije uloga Snježne Kraljice i Vile Šećera dobila je Nagradu Ana Roje zagrebačkog HNK-a.

HNK Zagreb ove godine najavljuje i Božićni koncert koji će se održati 20. prosinca 2014. u 19,30 sati, uz sudjelovanje Orkestra, Zbora i solista Opere, Marije Kuhar Šoše, Jelene Kordić, Sonje Runje, Domagoja Dorotića, Ljubomira Puškarića i Maria Penzara na orguljama, pod ravnanjem Saše Britvića


Posebno odabran i bogat repertoar poznatih i prigodnih djela i pjesama tradicionalno vezanih uz Božić simbolički će najaviti božićno doba radosti, veselja i darivanja.

Bit će izveden 'Božićni oratorij / Oratorio de Noël' Camillea Saint-Saënsa, skladatelja kojega su još za života proglasili klasikom i koji je u svojem golemom opusu objedinio sve glazbene rodove i vrste. Oratorij praizveden 1858. nastao iz tradicionalne crkvene liturgije božićnog ugođaja, često je izvođen diljem svjetskih koncertnih pozornica u božićno doba. Kod nas je to djelo rijetko uvrštavano u koncertne repertoare pa će njegova izvedba zasigurno izazvati veliko zanimanje ljubitelja sakralne glazbe.

Iz monumentalnog djela sastavljenog od šest kantata, 'Božićnog oratorija / Weihnachtsoratorium' Johanna Sebastiana Bacha, bit će izvedena 'Sinfonia'iz II. dijela. Prvi dio ovog kompleksnog djela praizveden je na Badnjak 1734., a zatim je u svakom od sljedećih šest značajnih kalendarskih dana do Sveta tri kralja, bio izveden jedan njegov dio u nekoj od Leipziških crkava. Ovo velebno i sofisticirano Bachovo djelo, od druge polovice 19. stoljeća sastavnim je dijelom koncertih repertoara diljem svijeta u specifično doba godine.

'Oratorij Mesija / Oratorio Messiah' Georga Friedricha Händela
, glasi za njegovo najpoznatije djelo, kojemu popularnost od nastanka 1742. stalno raste pa je danas vjerojatno najčešće izvođeno djelo sakralne zapadnoeuropske glazbe. U program koncerta uvrštena je pifa, instrumentalna pastorala, koja je dvanaesti dio ovog opsežnog oratorija.

U programu će biti izvedeno nekoliko hrvatskih himničkih crkvenih i narodnih pjesama (U se vrime godišća, Veselje ti navješćujem, Narodi nam se, Svim na zemlji, Radujte se narodi). Većinom nastale od nepoznatih autora iz naroda, (osim U se vrime godišća, koja je parafraza latinskog izvornika), pjesme se stoljećima pjevaju u svim krajevima Hrvatske i pripadaju najljepšim i najsvečanijim tradicionalnim hrvatskim božićnim napjevima. Publika ih ima prilike poslušati u glazbenim obradama izvornika koje su napravili dirigenti i/ili skladatelji Boris Papandopulo, Nikša Njirić i Saša Britvić

Iz KD Vatroslava Lisinkog kao posebnu božićnu atrakciju najavljuju Božićni šou i svjetsku glazbenu atrakcija pod nazivom Igudesman&Joo, koji nastupaju 9. prosinca s koncertnim projektom 'A Little Silent Night Music'.

Violinist Aleksej Igudesman i pijanist Hyung-ki Joo, poznatiji kao Igudesman&Joo, dvojica su vrhunskih glazbenika koji su osvojili svijet atraktivnim nastupima u kojima kombiniraju klasičnu glazbu, komediju i kazalište.

Obrazovali su se na prestižnoj engleskoj školi Yehudi Menuhin na kojoj su stekli vrhunsko klasično obrazovanje, no za sebe kažu da 'žive u zemlji YouTubea' gdje su njihovi klipovi u kratkom vremenskom razdoblju postigli više od 28 milijuna klikova. Često im se na pozornici pridruže simfonijski orkestri i svjetske muzičke zvijezde i glumci poput Johna Malkovicha, Juliana Rachlina i Rogera Moora.

'Osim što ih se moglo vidjeti na stadionima, gostovali su i u najprestižnijim dvoranama svijeta kao što su Kennedy Center u Washingtonu i Carnegie Hall u New Yorku, Igudesman i Joo unose nadrealno u koncertnu dvoranu', najavljuju organizatori.