U GOSTIMA KOD POFUKA

Josipoviću stalno podmeću ZAMP, a on je ugledni kompozitor

26.11.2014 u 14:45

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović gostovat će u srijedu navečer kod glazbenog kritičara i novinara Branimira Pofuka u knjižari Fadil Hadžić u zagrebačkoj Ilici, u kojoj Pofuk vodi Večernji intervju već godinu dana. Format u kojem su dosad gostovali mahom kulturnjaci prvi put će ugostiti jednog visokog političara, ujedno i svog dobrog poznanika iz umjetničkih krugova

U zemlji u kojoj proračun za kulturu iznosi tek 0,49 posto budžeta kulturna događanja su unazad nekoliko dana postala must u kalendarima predsjedničkih kandidata. Dok je Kolinda Grabar Kitarović u Hrvatskom narodnom kazalištu zasjenila glumce na njihovoj večeri, tj. dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta, predsjednik Ivo Josipović napokon je pronašao vremena u svom rasporedu za gostovanje kod Branimira Pofuka. Na pitanje kako to da predsjednik gostuje u jeku kampanje (iako ona još nije službeno otpočela) u intervjuu rezerviranom za kulturnjake Branimir Pofuk kaže da još od proljeća dogovaraju gostovanje Ive Josipovića, no dosad nije realizirano i, eto, poklopilo se s predsjedničkom kampanjom, a nije želio propustiti priliku da porazgovara s predsjednikom.

‘Nećemo govoriti isključivo o kulturi jer je politika sada neizbježna, ali ne i glavna tema’, rekao nam je Pofuk i najavio da će svakako jedno od njegovih pitanja gostu Josipoviću biti zašto u kampanjama i programima predsjedničkih kandidata nema kulture.

Tako će Josipović, za kojeg je Kolinda Grabar Kitarović neki dan izjavila da ‘lupa po klaviru’, nastupiti kao predsjednik, ali i jedan od prepoznatljivijih suvremenih glazbenika Hrvatske.

Pofuk nas podsjeća da je bavljenje predsjednika Ive Josipovića glazbom vani tretirano kao kuriozitet. ‘Festival hrvatske glazbe u Beču započeo je njegovim gostovanjem, a u Poljskoj je održao predavanje o odnosu politike i glazbe te su tim povodom organizirali koncert s izvedbom njegovih djela i u konačnici izdali CD kakav u Hrvatskoj nije nikad napravljen’, priča nam Pofuk.

Namjerava li Josipoviću postaviti i pitanje vezano uz to je li njegova vezanost uz kulturu ipak mogla više pridonijeti popularizaciji kulture u Hrvatskoj te je li hrvatska kultura imala više štete ili koristi?

‘Na to gledam dvojako. Ajde da im je i kultura privlačna i da je smatraju vrijednom makar i toliko da im donosi poene u kampanji, no problem je što oni koji je uvode tek u kampanji obično na tome i ostanu’, kaže Pofuk komentirajući pritom da je premijer Zoran Milanović makar dosljedan u izbjegavanju kulturnih događanja. S druge strane, smatra Pofuk, kad god je bila neka negativna priča oko Ive Josipovića, ona se vezala uz slučajeve ZAMP-a te takve situacije ostaju kao odraz općenite percepcije umjetnosti.

‘Bilo je kritika, čak i iz glazbenih krugova, da se puno izvodi Josipovićeva djela samo zato jer je predsjednik, a opet, od kolege muzikologa čuo sam da je dobio brojne upite iz svijeta za note Josipovićevih skladbi’, kaže nam Pofuk. Kao glazbenog kritičara i dobrog poznavatelja klasične glazbe, zamolili smo ga da složi svoju top listu skladatelja iz Hrvatske. Na prvo mjesto stavio je Davorina Kempfa, na drugo Milka Klemena, na treće skladatelja i zamjenika ministrice kulture Berislava Šipuša, na četvrto Mirelu Ivičević, a tek na peto Ivu Josipovića.

‘Iako nam je realnost najniži proračun za kulturu, imamo živu i bogatu scenu klasične glazbe’, zaključio je Pofuk.