BORIS LJUBIČIĆ

Zašto se političari ne usude maknuti grb s hrvatske zastave?

25.11.2014 u 16:17

Bionic
Reading

Početkom prosinca priprema se prva retrospetkivna izložba dizajnera Borisa Ljubičića u MUO-u. On je naziva 'svojom prvom izložbom u jednom muzeju'

U intervjuu za Jutarnji list umjetnik napominje koje bi radove izdvojio kao presudne u svom dizajnerskom opusu te objašnjava zašto je i dalje uporni kritičar hrvatske zastave.

'Povijesni grb je osnovica našeg identiteta, a boje su dodatno određenje. Na zastavi Socijalističke Republike Hrvatske u sredini je bila velika zvijezda koja je zlatnim obrubom prodirala u crveno i plavo polje. Danas je njeno mjesto zauzeo grb, koji također ulazi u crveno i plavo. Zašto? Jer prekriva zvijezdu. Iz veće udaljenosti i kod malih dimenzija zastave, ne zamjećuje se promjena.

Ukratko, radi se o političkoj anegdoti koju treba ostaviti u vremenu njena nastanka', obrazložio je Boris Ljubičić koji u nastavku objašnjava kako naši političari imaju strah od promjene uklanjanja grba.

'Danas se države ne predstavljaju grbom jer je to oznaka monarhije i zato ga nema na brojnim europskim zastavama. Ovim rješenjem vratili smo se u 19. stoljeće, s malim grbićima u vizualnoj formi socrealizma, a potrebno nam je bilo upravo suprotno - skok u vremenu - kvadrati i boje kao vizualni kod koji će označiti jednu novu, suvremenu državu', zaključuje dizajner u Jutarnjem listu