IZLOŽBA U MUO

STOlica stoLICA Vladimira Meglića

17.09.2009 u 11:20

Bionic
Reading

U Muzeju za umjetnost i obrt od 22. rujna bit će otvorena izložba Vladimira Meglića STOlica stoLICA / OBJEKTI I SLIKE, na kojoj će biti prikazan ciklus stolaca kao samostalnih trodimenzionalnih objekata, dosad gotovo nepoznat dio Meglićeva stvaralaštva, koje šira javnost bolje poznaje po njegovim slikama

Ukupno 18 objekata, 14 slika i tri mozaika dio su izložbe koju autorski potpisuje ravnatelj MUO Miroslav Gašparović. U katalogu izložbe Gašparović ističe da se izložba fokusira na trodimenzionalne objekte – Meglićeve stolce, dok je njegovo slikarstvo ovom prigodom u drugom planu.

'Motiv stolca, postavši gotovo glavnom temom njegova slikarstva, prošao je proces osamostaljivanja unutar same slike, a potom i od slike. Izložba prvi put predstavlja cjeloviti ciklus stolaca kao samostalnih trodimenzionalnih objekta, koji su napustili virtualni prostor slike i osamostalili se u realnom prostoru. Ovime stolac zapravo postaje novi medij za iskazivanje autorove oblikovne inventivnosti, kolorističke razigranosti i zanatske vještine. Unutar krute zadane forme Meglić otvara neograničeni prostor inventivnosti. Ovdje nije riječ o dizajnu ni o skulpturi u klasičnom smislu te riječi. Meglićevi stolci nisu oblikovani za odmor našeg umornog tijela, već za odmor našeg oka, da parafraziramo poznatu Matisseovu izreku da je dobra slika ona u kojoj se oko odmara kao u dobroj fotelji', navodi Miroslav Gašparović.

Vladimir Meglić radio je u slikarskoj radionici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, surađujući na izvedbama brojnih opernih, dramskih i baletnih scenografija. Na Akademiju likovnih umjetnosti upisao se 1981. godine i diplomirao na slikarskom odjelu 1986. godine u klasi prof. Josipa Biffela. Od tada djeluje kao samostalni slikar i započinje sustavnu izlagačku djelatnost. Izlagao je na brojnim samostalnim i sudjelovao na oko 150 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Izveo je brojne kompozicije za sakralne objekte u tehnikama fresco slikarstva, mozaika, vitraja i ulja.