STRATEŠKO PARTNERSTVO

Od svibnja do rujna iduće godine Festival Francuske u Hrvatskoj

16.10.2014 u 16:41

Bionic
Reading

Od svibnja do rujna iduće godine u Hrvatskoj će biti organiziran Festival Francuske u Hrvatskoj, a Vlada je na sjednici i formalno potvrdila njegovo održavanje prihvativši zaključak o potpisivanju Izjave o namjeri koju će potpisati nadležna ministarstva Hrvatske i Francuske

Rezultat je to strateškog partnerstva dviju zemalja potpisanog u srpnju 2010. godine, a Izjavu o namjeri potpisat će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo kulture s hrvatske strane te Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodnog razvoja Francuske.

Temeljem strateškog partnerstva dviju zemalja prošle je godine tako u Francuskoj organizirana sezona hrvatske kulture, znanosti i umjetnosti 'Croatie, la voici'

Sukladno prijedlogu francuske strane, izvijestila je danas ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, u realizaciji pojedinih programa Festivala u Hrvatskoj iduće godine sudjelovat će i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo turizma i Ministarstvo gospodarstva.

Festival Francuske u Hrvatskoj omogućit će hrvatskoj javnosti bolje upoznavanje raznolikosti i bogatstva francuske kulture kroz više manifestacija, a hrvatska i francuska strana odredile su glavne izbornice koje su zadužene za poticanje partnera u Hrvatskoj i Francuskoj za pripremanje programa festivala te praćenje provedbe.

Za hrvatsku stranu izbornica je novinarka i urednica Alemka Lisinski, a za francusku stranu glavna izbornica je Anne Coutard, visoka državna službenica u Ministarstvu kulture i komunikacija.

Coutard je u srpnju boravila u Hrvatskoj te posjetila Zagrebu, Dubrovnik, Split, Pulu i Varaždin gdje se sastala s predstavnicima hrvatskih kulturnih manifestacija i institucija te ih upoznala s idejom festivala.