PRVA RETROSPEKTIVA

Zrela žena Vlaste Delimar u Ljubljani

15.10.2014 u 18:16

Izložba Zrela žena

Izvor: Promo fotografije / Autor: MSU

Bionic
Reading

Prva retrospektiva suvremene hrvatske umjetnice Vlaste Delimar, održana nedavno u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), u manjem će se obimu predstaviti na izložbi u Muzeju suvremene umetnosti Metelkova u Ljubljani koja se pod nazivom "Zrela žena" otvara 17. listopada

Kao i na zagrebačkoj izložbi 'To sam ja', u okviru koje je umjetnica od polovice svibnja u MSU živjela i radila sto dana, Delimar će na otvorenju svoje slovenske izložbe izvesti performans, koji će posjetitelje uvesti u pregled njezina tridesetpetogodišnjeg umjetničkog rada.

Delimar se umjetnošću bavi od kraja sedamdesetih, kada je postkonceptualistička scena u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji bila u punom intenzitetu. Od samih početaka samosvjesno gradi svoj umjetnički opus, pod utjecajem Grupe šestorice autora i umjetnika koji su se okupljali oko alternativnog radnog i izložbenog prostora Podroom, te kasnije galerije Proširenih medija

Formalno obrazovanje odbacila je kao nedostatno i konzervativno, a s tradicionalnim raskida usmjerivši se na akcije, happeninge i performanse izvan galerijskih prostora u izravnom kontaktu s publikom. Krajem sedamdesetih počinje suradnju i emotivnu vezu sa Željkom Jermanom, propitujući muško-ženske odnose i približavajući se publici akcijama izvan galerijskog prostora.

U radovima iz osamdesetih, koji uključuju fotografiju, kombinirane tehnike i medije, instalacije i performanse, ispituje status žene kao društvenog i kreativnog bića, odnosno njezine mnogostruke uloge kao domaćice, majke, umjetnice, ljubavnice.

Početkom novog stoljeća napravila je niz akcija s Milanom Božićem'Provesti noć' u napuštenim, ali kulturno vrijednim povijesnim prostorima. Kontinuitet njezinih izvedbi performansa od samih početaka do danas, među kojima je najpoznatiji 'Lady Godiva' iz 2001., svrstava ju, uz Tomislava Gotovca, među najvažnije hrvatske protagoniste 'body arta'.

Izložba Vlaste Delimar u Muzeju suvremene umjetnosti Metelkova bit će otvorena do 15. siječnja.