TJEDAN ČEŠKOG FILMA

Blizak humor i uvijek rado viđena kinematografija

02.10.2014 u 15:44

  • +2

Tjedan češkog filma

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Uz misteriozne uljeze, ostarjele rokere, češki film noir i puno smijeha održat će se 21. tjedan češkog filma od 7. do 12. listopada u kinu Europa

Tjedan započinje filmom Idemo na more, debitantskim ostvarenjem poznatog češkog glumca mlađe generacije Jiříja Mádla, a donosi i dva češka hita - osvajača nagrade publike Festivala u Karlovym Varyma, komediju Revival u režiji Alice Nellis te romantičnu dramu Krila Božića redateljice Karin Babinske, po broju kinogledatelja jedan od 10 najuspješnijih filmova prošle godine u Češkoj.

U Tjednu češkog filma, jednoj od najstarijih međunarodnih filmskih manifestacija u Hrvatskoj, humorom nam bliska i uvijek rado viđena češka kinematografija predstavit će se s ukupno šest naslova.

Tjedan otvara redateljski debi Jiříja Mádla, jednog od vodećih čeških glumaca mlađe generacije. U filmu Idemo na more jedanaestogodišnji Tomáš želi postati redatelj pa kad za rođendan dobije kameru, odluči snimiti svoj prvi film. Tomáš kamerom nastoji zabilježiti istinu, a njegov će dječje naivan pristup nehotice razotkriti i nekoliko dobro čuvanih tajni, na primjer o njegovoj obitelji, najboljem prijatelju, ali i o djevojčici u koju je zaljubljen. Dječja perspektiva u svojoj čistoj jednostavnosti i nepatvorenoj ljudskosti dominira i u narativnoj i u vizualnoj komponenti filma.

U Zagreb stiže i prošlogodišnji osvajač nagrade publike Festivala u Karlovym Varyima, Revival. Riječ je o živahnoj i zabavnoj glazbenoj komediji o 'češkim Beatlesima' koju potpisuje nagrađivana kazališna i filmska redateljica Alice Nellis. U filmu pratimo četvoricu postarijih rokera, čija se nekoć jako uspješna skupina Smoke u nejasnim okolnostima raspala još 1972, nakon čega su im se putevi razišli. Svaki od njih ima svoje različite razloge za obnavljanje benda: novac, čežnja za izgubljenom slavom, želja pomoći prijatelju, ali također strah od starosti, bolesti i smrti. Glazbu koju u filmu izvodi bend Smoke posebno za film skladao je češki kompozitor i gitarist Jan Ponocny, a u filmu se i pojavljuje u ulozi novog bubnjara.

U prethodnim izdanjima Tjedna češkog filma imali smo prilike upoznati ostvarenja jednog od najproduktivnijih čeških filmaša današnjice Jana Hřebejka (Pupendo, Moramo si pomagati, Kawasakijeva ruža), a ove godine program donosi njegov najnoviji film, Medeni mjesec, nastao prema scenariju Petra Jarchowskog. Radnja filma odigrava se tijekom dva dana proslave vjenčanja Tereze i Radima, dražesnih mladenaca koji za sobom vuku gorka iskustva iz prethodnih brakova. Idilu intimne proslave iznenada poremeti dolazak nezvanog gosta koji brzo stječe naklonost svih prisutnih. Ali tko je on zapravo? I otkud se stvorio?

Tragikomedija Pokvarenjaci prati dvojicu braće čiji se životni putovi u mladosti raziđu, a u zrelim godinama ponovo se približe i naposljetku isprepletu. Miki je vrhunski neurokirurg koji se vrti u začaranom krugu operacija, alkohola, ljubavnih avantura i nevjere. Njegov temperamentni brat Ricky upravo se vratio iz češke vojne misije u Afganistanu, vodi tešku borbu s dugovima i nastoji se vratiti u normalan život. Usto se brine za dvije kćeri, u čemu mu pomaže njegova majka. U sudbinu braće upleću se i priče drugih likova – tu su Mikijev kolega liječnik i njegova žena, ali i Rickyjev suborac iz Afganistana te dvojica prijatelja. Glavne uloge u svom debitantskom redateljsko-scenarističkom ostvarenju Roman Kašparovský povjerio je vodećim češkim glumcima Ondřeju Vetchýju i Jiříju Langmajeru.

Krásno, debitantski film Ondřeja Sokola, crnohumorna je komedija s elementima film noira i atmosferom koja neodoljivo podsjeća na filmove braće Cohen. Michal (glumi ga koscenarist filma Martin Finger) i Adam (Ondřej Sokol) prijatelji su iz djetinjstva koji se nakon dvadeset godina vraćaju u svoj rodni grad. Michalova majka već je nekoliko godina mrtva, a njegov otac umro je na dan njegova povratka. Jedino što mu ostaje jest tuga i osjećaj da se dogodilo nešto loše, a on ne zna što. Michal sumnja da je u majčinu smrt upleten i njegov otac, a očeva druga žena svojim ponašanjem takvu sumnju i potvrđuje. Dvojica prijatelja odluče doznati istinu i tako razvijaju spiralu katastrofe.

Romantična drama Krila Božića redateljice Karin Babinská, poznate po dugometražnom prvijencu 'Lutke' (2007), po broju kinogledatelja jedan je od deset najuspješnijih filmova u Češkoj prošle godine. Velik dio filma odigrava se u trgovačkom centru pred Božić, u kojem se isprepletu priče četvoro osebujnih likova koji rade u njemu. Svaki od junaka ima svoje čežnje i snove, a Božić je vrijeme kad se oni ostvaruju. Imaju li čuda šansu u životu i može li se živjeti u bajci?