SKRIVENO ISPOD SLOJEVA

Znanstvenik otkrio tajne portreta Leonarda da Vincija

30.09.2014 u 11:49

Bionic
Reading

Koristeći se novom tehnikom, francuski znanstvenici otkrili su da je slika 'Dama s hermelinom', remek-djelo Leonarda da Vincija originalno puno drugačije izgledala

Slika Dama s hermelinom navodno je naslikana 1489. ili 1490., a na slavnom je portretu prema povjesničarima, Cecilia Galerni, ljubavnica vojvode od Milana Ludovica Sforze K.

Vladalo je mišljenje da je slika oduvijek prikazivala damu koja drži ceremonijalnu životinju, snježnobijelog hermelina, međutim znanstvenik Pascal Cotte otkrio je da je Da Vinci na istom platnu naslikao i dvije prethodne verzije.

Nakon tri godine istraživanja te korištenjem metodom amplifikacije slojeva (Layer Amplification Method - LAM), saznao je da je jedna verzija slike bila bez hermelina, a druga s drugačijom daminom haljinom.

Cotteova tehnika projicira seriju intenzivnih svjetala na platno dok kamera mjeri refleksije. Iz tih omjera Cotte analizom dolazi do spoznaja što je ispod prvog sloja.

'Tehnika LAM omogućava nam da 'gulimo' sliku kao slojeve luka, odstranjivanjem površine vidimo što se događa iznutra i ispod slojeva boja', objasnio je znanstvenik.