DRAGRAM FESTIVAL

Prezentacija 'draga' kao umjetničke forme

29.09.2014 u 09:00

Bionic
Reading

Udruga Flamingo u partnerstvu s udrugom ZbeLeTron organizira dvodnevnu queer manifestaciju DRAGram Festival s ciljem afirmacije i prezentacije 'draga' kao umjetničke forme. DRAGram Festival održat će se u Zagrebu 17. i 18. listopada

Vikend 17. i 18. listopada u znaku je DRAGram Festivala, dvodnevne kulturne i queer feminističke manifestacije koja za cilj ima afirmirati drag kao umjetničku formu, povezati regionalne i inozemne performere te osnažiti sve one koji se ovom izvedbenom granom žele baviti, stoji u priopćenju za medije koje je poslala udruga Flamingo

Festival započinje tribinom o povijesti draga, njegovim ikonama, povezanosti za druge identitetske odrednice te stanju na hrvatskoj, ali i inozemnoj drag sceni.

U partnerstvu s talijanskom školom mode i dizajna Callegari, drugog dana DRAGrama održat će se pokazna radionica drag šminkanja te radionica kolektiva Drag Queer iz Budimpešte na kojoj će se pomoću šminke, odjeće, perika, pokreta, glasa i ostalih tehnika naučiti kako utjeloviti raznolike performerske persone draga.

Najviše blještavila očekuje nas u večernjem programu 18. listopada na sceni Pogona Jedinstvo s čak petnaest performerica iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije i Srbije. Večer će uveličati nastupi burleskne drag umjetnice Tamare Mascare (Austrija), butch kraljice voguea Lasseindre Ninje (Francuska), drag komičarka i pjevačica Alaska Thunderfuck (SAD) te drag performeri Illudshone iz Italije.

DRAGram Festival želi omogućiti više prostora za osnaživanje, zabavu i edukaciju o drag izričaju koji je dio inozemne queer kulture već desetljećima, a nerijetko samo sideshow u hrvatskim klubovima. Konceptualno drugačije scenske izvedbe prikazat će svu slojevitost draga čija je glavna premisa, na jedinstven i zabavan način, propitivanje društveno uvjetovanih rodnih normi.

Više detalja o programu možete pronaći ovdje

DRAGram Festival podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Callegari – Talijanska škola mode i dizajna, Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade i Udruga K-zona preko platforme Voxfeminae.net. Festival organiziraju udruge ZbeLeTron i Flamingo.