BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI

Uskoro stižu koncerti, izložbe i robotski performansi!

18.09.2014 u 12:35

Bionic
Reading

Bijenale industrijske umjetnosti održava se u Labinu od 19. rujna do 4. listopada. Na Bijenalu će se, u različitim vidovima, izlagati, predstavljati i istraživati višeznačnost umjetničko-industrijske sprege, kao i sam kontekst povezanosti umjetnosti, znanosti i tehnologije

Bijenale industrijske umjetnosti / Industrial Art Biennial (IAB) – novi je umjetnički festivalski projekt Labin Art Expressa XXI, međunarodne bijenalne forme, koji bi se održavao svake druge godine, najprije kao pilot projekt u Labinu, Raši i Rapcu (2014), od 2015. godine i na drugim industrijskim lokalitetima u Istri (Pula, Plomin, Kanfanar, Rovinj...) te od 2019. i u samom bivšem rudniku uglja u Labinu i Raši (budućem 'Podzemnom gradu') nakon njegove rekonstrukcije čiji je početak planiran u 2016. godini.

Koristit će se različite prezentacijske forme, u širokom rasponu od klasičnih (izložbe, koncerti, performansi, instalacije, projekcije...) do novomedijskih (interdisciplinarne akcije i projekti, ambijentalne intervencije, interaktivne mixed media instalacije, virtualni 3D objekti i prostori, robotski performansi...) čime bi različitim pristupima, poetikama i izvedbenim tehnikama bio predstavljen svojevrstan presjek i aktualno stanje jednog, u našim krajevima, ali i globalno nedovoljno obrađenog segmenta u umjetnosti, s tendencijom njegova pretvaranja u prepoznatljiv kulturno-turistički proizvod (brand).

Osim prezentacije samih umjetničkih djela, predviđen je i niz pratećih tematskih programa (didaktičke radionice, stručne tribine, predavanja, međunarodni simpozij, izložba 'Rudnici kulture', izložbe studenata likovnih i arhitektonskih akademija...) koji će potaknuti i intenzivirati mobilnost hrvatskih i inozemnih kulturnih djelatnika, ali i znatniji interes posjetitelja, s krajnjim ciljem kulturne razmjene i suradnje umjetnika i kulturnih djelatnika iz šire međunarodne zajednice.

Izložbe, koncerti i druge aktivnosti bit će prigodno dokumentirani (audio-video-foto) u svrhu formiranja digitalne baze podataka o audiovizualnom stvaralaštvu vezanom uz manifestaciju, kao i stvaranje arhive - kolekcije radova putem otkupa i donacija, koji bi postali dio stalnog postava budućeg Muzeja industrijske umjetnosti u Podzemnom gradu XXI

U projektu učestvuju Laibach (Slovenija), Kata Mijatović, Zlatko Kopljar, Dario Šolman, Damir Žižić & Kristian Kožul (Hrvatska), Zoran Todorović, Želimir Žilnik (Srbija), Autopsia (Srbija / Češka),  Mladen Miljanović (BiH), Carl Michael von Hausswolff & Thomas Nordanstad (Švedska), Anne Spalter (SAD), Jeremy Deller (Velika Britanija) i Atsuhiro Ito (Japan).

Dio umjetnika iz država nastalih na području bivše Jugoslavije (Hrvatska, Slovenija, Srbija, BiH...) na Bijenalu industrijske umjetnosti sudjeluje i kao sastavni dio izložbenih aktivnosti regionalne suradničke platforme 'Rudnici kulture'.