KALIBAR BESTIVAL

Japanski Premijeri, pamuk i informatičari na festivalu

17.09.2014 u 11:14

Bionic
Reading

Međunarodni festival književnosti i kulture održat će se 18., 19. i 20. rujna 2014. u dvorištu Kazališta lutaka Zadar

Kalibar bestival međunarodni je festival književnosti i kulture koji se već drugu godinu krajem rujna događa u Zadru.

Ove godine bestival nudi književni, glazbeni i izložbeni program.

'Među gostima posebno valja istaknuti danskog pisca bosanskih korijena Alena Meškovića čija je knjiga Ukulele Jam prvo postala hit u Danskoj, da bi je tek onda čitali u hrvatskom prijevodu', stoji u najavi organizatora.

Rumena Bužarovska, mlada makedonska spisateljica predstavit će svoje priče koje uskoro izlaze u Hrvatskoj.

Ivana Simić Bodrožić predstavit će svoju novu knjigu priča 100% pamuk, a Tea Tulić svoj glazbeni projekt Albumče, koji će izvesti zajedno s Japanskim Premijerima, art-glazbenim sastavom iz Rijeke.

Japanski Premijeri izrazito su književno usmjeren projekt koji čine čak tri riječka književnika: Enver Krivac, Igor Beleš i Moris Mateljan, koji će uz glazbenu predstaviti i svoju književnu produkciju.

U sklopu festivala predstavit će se i projekt Balkan Noir koji je rezultat suradnje nekoliko hrvatskih izdavača s ciljem da vrate kriminalistički žanr u književnu javnost. U sklopu projekta Zadru će svoje krimi romane predstaviti Merita Arslani, Emir Imamović Pirke i upravo objavljeni Želimir Periš

Na čelu selekcije lokalnih književnika stoji Stanislava Nikolić Aras sa svojom prvom, dugo očekivanom zbirkom poezije Takve se stvari događaju ljudima, a na festivalu će priliku dobiti i zadarski autori Mirjana Mrkela i Robert Nezirović.

Među gostima festivala još su i pjesnici Dorta Jagić i Marijo Glavaš, prozaisti Marko Gregur i Kristijan Mirić, šibenski informatičar sa svojom prvom knjigom Informatičar starog kova.

Uz izložbu iz kolekcije Voje Šindolića koji u Zadar donosi radove američkih bitnika od Bukowskog do Ginsberga, festival će otvoriti prodajna izložba Maše Kolanović čiji su kompletni prihodi namijenjeni zadarskim beskućnicima.

U centru je festivalskog programa i Storytelling Show Tanje Mravak