IVAN KOŽARIĆ:

'Tražim od Grada da zaštiti jedinstvenost moje skulpture'

02.09.2014 u 16:14

Bionic
Reading

Ivan Kožarić osuđuje 'nepristojan i tašti čin' stavljanja replike njegove skulpture ispred Muzičke akademije te će tražiti njezino uklanjanje

Svijetlonarančasta kugla, skulptura koju je arhitekt Milan Šosterič namijenio za uređenje zapadnog dijela Trga maršala Tita, izazvala je burne reakcije jer je mnogi smatraju identičnoj skulpturi 'Prizemljeno sunce' slavnog umjetnika Ivana Kožarića. Šosterič negira da je riječ o replici te ističe kako su i igla i kugla rezultat zamisli koja mu se pojavila u snu.

Umjetnik je zamolio svog nećaka, arhitekta Filipa Kožarića, da kao njegov ovlašteni predstavnik i višegodišnji suradnik, izrazi i obrazloži njegovo mišljenje i stavove u vezi situacije.

Naime, prilikom izrade projekta Muzičke akademije, Ivana Kožarića projektant Muzičke akademije, arhitekt Šosteriča upitao je da podrži inicijativu premještanja njegove skulpture 'Prizemljeno sunce' na poziciju gdje je prije mnogo godina bila instalirana, tj. na trg ispred HNK-a.

Predložena pozicija nije bila točno na prvobitnoj lokaciji (na malom pješačkom otočiću na križanju), već u njezinoj blizini, ispred građevine nove Muzičke akademije, jer je tako projektantu odgovaralo u kontekstu dekoracije građevine koju projektira.

Isto tako, prijedlogom je bilo zamišljeno da skulptura bude smještena u kompoziciju s nekoliko drugih instalacija kontekstualno vezanih za građevinu Muzičke akademije.

'Kožarić je takvu inicijativu u potpunosti odbio tada te je odbija i danas!' objašnjava njegov nećak.

'Ne samo da smatra da pozicija, kontekst i kompozicija postava iz prijedloga projektanta nije prihvatljiva, već isto tako smatra da njegovo 'Prizemljeno sunce' već ima svoju poziciju na koju je odavno 'sletjelo' i na kojoj je, osobno bih dodao, postala jedan od kultnih gradskih skulptura i simbola.

Skulptura ili forma, veoma slična Kožarićevu 'Prizemljenom suncu', s nekim minimalnim promjenama u izgledu, postavljena je nedavno upravo na onu poziciju na koju je projektant želio premjestiti 'Prizemljeno sunce'.

Isto je izvedeno bez obzira na jasan otpor akademika Kožarića, koji je sam i preko svojih bliskih suradnika u više navrata javno izrazio svoje suprotstavljanje.

Postavljena skulptura i izgledom i pozicijom implicira da se radi o multipliciranju 'Prizemljenog sunca'.

Akademik Kožarić tražit će od grada Zagreba, kao vlasnika skulpture 'Prizemljenog sunca' zaštiti njezinu jedinstvenost te da podrži njegove stavove kao autora, čija autorska prava imaju biti poštovana.

Isto tako će tražiti da osudi ovaj nepristojni i tašti čin te, što je najvažnije, naloži uklanjanje navedene skulpture/forme koja se nalazi ispred Muzičke akademije', zaključio je Kožarić.