PREDSTAVLJANJA BEZ CENZURE

Sudjelujte u umjetničkim akcijama na 5. Muzeju ulične umjetnosti!

29.08.2014 u 15:37

Bionic
Reading

Na 5. Muzeju ulične umjetnosti akcije će izvesti Gaella Gottwald, Bruno Pogačnik Wukodrakula, Vladimir Dodig Trokut i Duje Jurić. Otvaranje će se održati u nedjelju, 31. kolovoza, u 15 sati sa stručnim vodstvom kustosice Vjekice Buljan kroz postav ovogodišnjeg MUU-a

Muzej ulične umjetnosti već pet godina građanima Zagreba približava suvremenu umjetnost te promovira umjetnike koji su u svom radu avangardni i transgresivni u odnosu na medij koji istražuju.

Zadnjih godina organizatori MUU-a naglasak su stavljali na murale, a ove će godine naglasak biti na site-specific instalacijama. Na jubilarni MUU pozvano je deset umjetnika iz Izraela, Njemačke, Kine, Mongolije, Bosne i Hrvatske, a svaki od njih kroz različit pristup istražuje mogućnost nekonvencionalne izvedbe rada i njegove prezentacije prema promatraču.

Instalacija Poruka u boci

Likovna umjetnica Gaella Gottwald u subotu i nedjelju (30. i 31. kolovoz) od 11 do 15 sati izvest će umjetničku instalaciju Poruka u boci. Ovom instalacijom umjetnica želi podići socijalnu i ekološku svijest i privući pozornost javnosti na socijalne i ekološke probleme u Hrvatskoj. Tijekom trajanja instalacije posjetitelji će postati dio umjetničkog rada doniranjem plastične boce, fotografiranjem i pisanjem poruke na isprintanoj fotografiji.

Umjetnička akcija u 4 čina Brune Pogačnika Wukodrakule

Bruno Pogačnik Wukodrakula oduvijek se bavio umjetnošću, a godinama je stvarao iza pseudonima Filijo i Puma 34. U nedjelju, 31. kolovoza, od 15 do 20 sati izvest će umjetničku akciju u četiri čina. 'Akcija se bazira na razradi Wikipedijinih tekstova o Slavenskoj mitologiji. Pri konstrukciji narativa koristim se preklapanjem crteža i teksta, gdje upravo u tom odnosu između najneposrednijeg traga kreacije, crteža i jednog digitalnog zapisa popularne kolektivne svijesti tražim komunikaciju s nesvjesnim i spoznajnim.'

Umjesto performera ili profesionalnih glumaca u akciji će sudjelovati pripadnici obitelji te najuži krug prijatelja. Posjetitelji će akciju moći snimati jer će iz snimljenih materijala nastati video kojeg će umjetnik editirati.

Na 5. MUU dolazi i Vladimir Dodig Trokut

Vladimir Dodig Trokut je široj javnosti poznat kao osnivač Anti-Muzeja i pasionirani sakupljač. Autor je intervencija, performansa i izložbi na domaćoj i međunarodnoj sceni. Začetnik je varijante konceptualne i post-konceptualne umjetnosti i osnivač je black-it-arta. Trokut će svoj performans izvesti u nedjelju, 31. kolovoza, u 16 sati.

Simulacija humanoidnog crtaćeg stroja

Duje Jurić, redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u nedjelju će u 17 sati izvesti rad simulacijom humanoidnog crtaćeg stroja koji jednoobraznim kružnim pokretima ispunjava prostor preklapanjem i zgušnjavanjem krugova.

Muzej ulične umjetnosti otvorit će se u nedjelju, 31. kolovoza, u 15 sati sa stručnim vodstvom kustosice Vjekice Buljan kroz postav ovogodišnjeg MUU-a. Vodstvo će se održati na svaki puni sat do 18 sati, a nakon njega će Ivana Vukšić svečano i otvoriti 5. Muzej ulične umjetnosti.

Osim spomenutih umjetnika, svoje će radove predstaviti i Mario Kolarić (Hrvatska), Zvonimir Tadić (Hrvatska), ESH (Bosna i Hercegovina), Boris Hoppek (Njemačka), Shahar Yahalom (Izrael), Xu Wang (Kina) i Tuguldur Yondonjamts (Mongolija).

Video program koncipiran kao kratka forma od 60 sekundi gdje se svaki autor predstavlja bez cenzure ili programskih smjernica počet će u 20:30 sati, za opušteniju atmosferu pobrinut će se DJ Biskoteka te zagrebačka grupa ABOP čiji će se concert održati u dvorištu vojne bolnice s početkom u 21 sat.