BORBA PROTIV NASILJA

Ivo Josipović susreo se s autoricom Vagininih monologa

29.08.2014 u 09:48

  • +2

Eve Ensler na susretu s predsjednikom Josipovićem i istarskim feministkinjama

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić

Bionic
Reading

Eve Ensler, poznata feministička književnica i aktivistica, najpoznatija kao autorica 'Vagininih monologa', susrela se s istarskim aktivistkinjama iz kampanje 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama'. Susretu se pridružio Ivo Josipović, pokrovitelj kampanje u Hrvatskoj

Kampanja 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama' prošle godine je, prema podacima organizatora današnjeg susreta Centra za ženske studije Zagreb i porečkog Centra za građanske inicijative, održana u 207 zemalja svijeta, uključujući Hrvatsku.

Eve Ensler je na susretu s istarskim aktivistkinjama objasnila da su u posljednje vrijeme ekonomska kriza i neoliberalni kapitalizam doveli do povećanja nasilja nad ženama koje u takvim uvjetima osjećaju veću ekonomsku nesigurnost.

Josipović je prilikom susreta napomenuo da je poruka koju spisateljica Ensler donosi, a to je sprečavanje nasilje nad ženama, iznimno važna poruka.

'Bez ostvarenja poruke Eve Ensler nema humanog društva jer svaki akt nasilja je težak, on je zlo kojem se treba suprotstaviti. Statistike, mjerenja i generalizacije su jedno, ali suočavanje sa svakim konkretnim oblikom nasilja nešto je što je potrebno. Dio borbe za jednakopravnost muškaraca i žena predstavlja ne samo borbu protiv nasilja, jer je to samo jedan od aspekata, nego i borbu za jednake šanse svih ljudi i muškaraca i žena', kazao je Josipović.

'Za feminizam je izuzetno važna feministička briga, a upravo je zahvaljujući naporima i zalaganju brojnih feministkinja Hrvatska konačno dobila i Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja u ratu', zaključila je Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije iz Zagreba.