TRAGIČAN 'EPILOG'

Fotografkinja prikazala pakao života s bulimijom

27.08.2014 u 13:37

Bionic
Reading

Potresna knjiga 'Epilog', španjolske fotografkinje Laie Abril, donosi priču Cammy Robinson, djevojke koja je umrla u 26. godini, nakon duge borbe s poremećajima u prehrani

2010. godine Laia Abril započela je multimedijalni projekt A Bad Day, o oboljelima od poremećaja u prehrani. Svakodnevno je pratila djevojku koja se borila s bulimijom, te u to uključila i predstavljanje fanzina Thinspiration, u kojem je dokumentirala kontroverznu grupu promicatelja anoreksije. Oni su 'Anu' (anoreksija od milja), prozvali svojom dogmom i preuzeli aktivistički pristup davanja smisla bolesti koja je preuzela njihove živote i pretvorila ih u patnju i totalitarni životni stil.

Nakon određenog vremena, španjolska umjetnica koja se bavi dokumentarnom fotografijom prebacila je naglasak s neugodnih aspekata prehrambenih poremećaja o kojima nitko ne želi razgovarati na pomniji uvid u kolateralne žrtve bolesti. Tako je započela dugotrajan period istraživanja koji je kulminirao u objavljivanju potresnog svjedočanstva u vidu knjige fotografija nazvane 'Epilog'

Kao što sam naslov sugerira, riječ je o doživljajima nakon smrti mlade djevojke koja je podlegla svojoj bolesti. Mary Cameron Robinson imala je samo 26 godina kad je umrla od srčanog zastoja, uzrokovanog dugim iscrpljivanjem tijela zbog borbe s bulimijom.

TRAGIČAN EPILOG

Epilog njene životne priče donosi vizualne i pisane fragmente, njene fotografije, ali uglavnom krajolike i mjesta povezana s njenim životom, obiteljska svjedočanstva, kao i izjave prijatelja i uvide u službene dokumente nakon brojnih hospitalizacija.

Knjiga evocira tugu, pokušaje preživljavanja i još uvijek bolnu,otvorenu ranu traume koja je ostala unutar njene obitelji. Ipak, prije svega, 'Epilog' je ponajviše o samom osjećaju odsutnosti te tragovima o njenoj prošlosti: energiji, volji, borbi s poremećajem zbog kojeg je izgubila život.

U knjizi, njeni prijatelji prisjećaju se vremena kad su je nastojali suočiti s njenim problemima.

'Znam da sam premršava. Znam i ne želim biti ovakva, ali ne znam kako da ozdravim', odgovarala im je Cammy.

Knjiga donosi informacije o intenzivnim vezama i frakturama unutar njene zajednice te uvrnutu i mučnu 'logiku' koja zbog poremećaja utječe na cjelokupnu obiteljsku dinamiku.

Najdirljivije je svjedočanstvo njene majke Jan Robinson

'Ona nije bila djevojka koju smo mislili da poznajemo. Iskreno, nikad nisam saznala tko je Cammy', stoji u 'Epilogu' te pokazuje da oni nama najbliži mogu biti osobe koje najmanje istinski razumijemo.