TUŽI KRITIČARA

Slavna arhitektica ponovno usred spora

26.08.2014 u 12:29

Bionic
Reading

Svjetski slavna arhitektica Zaha Hadid s uspjehom se pretvara u najkontroverzniju osobu svijeta arhitekture. Ovoga puta njeno ime medijima je odjeknulo zahvaljujući tužbi magazina The New York Review of Books

Vodeća britanska arhitektica Zaha Hadid podigla je tužbu protiv kritičara magazina New York Review of Books Martina Fillera zbog teksta u kojemu je, prema njenim tvrdnjama, optužuje za nebrigu za smrt stotina radnika u Kataru.

Fillerov tekst zapravo je kritika knjige 'Why We Build' autora Rowana Moorea, no dotiče se i komentara Zahe Hadid iz veljače ove godine objavljenog u britanskom Guardianu.

'Više sam zabrinuta za smrti u Iraku, no što činim u vezi toga? Ne uzimam to zdravo za gotovo, no mislim da je na vladajućima da se o tome brinu. To nije dužnost mene kao arhitekta', komentirala je nagrađivana arhitektica položaj ilegalnih radnika na gradilištu.

Filler tvrdi da Hadid nije pokazala ni trunku brige ni odgovornosti za otprilike 1000 radnika nestalih tijekom izgradnje nogometnog stadiona Al Vakra u Kataru nastalog prema njenu projektu.

Hadid smatra da je komentar izvađen iz konteksta te naglašava da je to izjavila prije nego što su se tijekom izvedbe njena zahtjevnog projekta dogodile nesreće.

Unatoč tome što Fillerov tekst nema direktno veze sa Zahom Hadid, odvjetnici poznate arhitektice tvrde da se autor u njemu često referira baš na njen projekt i spomenuti citat.

Stadion u Kataru

'Radi se o osobnom napadu zamaskiranom u književnu kritiku koji je gospođu Hadid izložio javnom linču i prijeziru, šteteći njenoj reputaciji', rekao je njen odvjetnik Oren Warshavsky.