FALIŠ U ŠIBENIKU

'Izrugivač gluposti' na Festivalu alternative i ljevice

25.08.2014 u 09:42

Bionic
Reading

Od 3. do 6. rujna u Šibeniku će, u sklopu Festivala alternative i ljevice, boraviti najveća intelektualna krema svijeta. Premijerno predstavljanje doživjet će i knjiga 'Informatičar starog kova', nazvana po istoimenom blogu Kristijana Mirića: 'On je prevoditelj novoga u staro, nepoznatoga u poznato, apstraktnoga u konkretnije, demistifikator informatike, ali i društvenih odnosa, snobizma, izrugivač gluposti'

Najzvučnije ime 2. FALIŠ-a svakako je časna sestra ljevičarka Teresa Forcades. Osim nje, u Šibenik stižu pisac i filozof Andrej Nikolaidis, bivši nogometaš koji danas piše pjesme i eseje, Ivan Ergić, kao i jedan od osnivača Subversive festivala, filozof Srećko Horvat

U umjetničkom dijelu programa, između ostalih, publici će se predstaviti književnica i humanistička znanstvenica Maša Kolanović, bosanski pisac i novinar Selvedin Avdić, informatičar starog kova Kristijan Mirić, konceptualni umjetnik Boris Čelar te Emir Imamović Pirke, bosansko-hercegovački pisac i novinar, ujedno direktor FALIŠ-a.

'I ove godine nastavljamo s FALIŠ-em, kao i s pripremama za daleko sutra zato jer ne možemo šutjeti o kapitalizmu, a govoriti o fašizmu, niti možemo slijepo vjerovati u potrošene koncepte takozvane liberalne demokracije, a zgražati se nad vjerskim fundamentalizmom. Uvijek, u svojoj krajnjoj, disfunkcionalnoj fazi, prvo rađa drugo.

Zato se, uz ostalo, ove godine bavimo i religijom i religijskim institucijama, koje su najčešće posljednje uporište svakog oblika konzervativizma i središnja mjesta otpora promjenama, ma koliko one mogle biti na bolje. Zato je s nama, na FALIŠ-u i u Šibeniku, Teresa Forcades, benediktinka iz Barcelone, čiji su stavovi radikalni točno onoliko koliko je radikalna borba protiv svijeta u kojem treba ukloniti tristotinjak šibenskih radnica da bi umjesto njih u ropskim uvjetima, negdje tamo u Aziji, radili veći nesretnici, a profit bio veći i veći i veći', kazao je Emir Imamović Pirke

Promocija knjige 'Informatičar starog kova' Kristijana Mirića održat će se 3. rujna na Trgu Ivana Pavla II/Mala loža. Na predstavljanju će sudjelovati Kruno Lokotar i Emir Imamović Pirke, a ulomke će čitati sam autor.

Premijerno predstavljanje doživjet će i knjiga 'Informatičar starog kova', nazvana po istoimenom blogu Kristijana Mirića

''Informatičar starog kova' daje razlog za optimizam i obećava dobru književnost jer je u tom naslovu spojeno nespojivo: ipak nova i prosječnom čovjeku 'virtualna', a u životu k'o za vraga neophodna disciplina, informatika, i pouzdanost, 'stari kov'.

Drugim riječima, 'Informatičar starog kova' je prevoditelj novoga u staro, nepoznatoga u poznato, apstraktnoga u konkretnije, demistifikator informatike, ali i društvenih odnosa, snobizma, izrugivač gluposti.

Potkovan u teoriji, posebno u informatici i ekonomiji, prekaljen u praksi, duhovit po rođenju, nepotkupljiv i satiričan po karakteru, analitičan i metodičan u pristupu, 'Informatičar' je centar svijeta, globalno informatičkog i lokalno srednjemišćanskog. Njegove crtice iz svakodnevice malog poduzetnika na divljem tržištu i susreti sa živopisnim likovima čine cijeli serijal. U njegovoj se informatičkoj butigi, za razliku od one velomištanske Dvornikove, itekako govori o, šire shvaćenoj, politici', stoji u najavi knjige.