PETI MAG

Kvintet Simply Brass otvara festival komorne glazbe

22.08.2014 u 14:17

Bionic
Reading

Od 28. kolovoza do 6. rujna održavat će se jubilarni, peti festival komorne glazbe MAGfestival. Festival se održava u svečanoj gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita te nudi spoj glazbenog i likovnog doživljaja, što ga čini privlačnim za široki krug ljubitelja umjetnosti

U četiri godine djelovanja Udruge MAG održana su četiri MAG festivala komorne glazbe i četiri koncertne sezone s ukupno 40 koncerata, što predstavlja kontinuitet koncerata klasične glazbe kakav u Splitu dugo nije postojao.

Prijašnja izdanja MAGfestivala privukla su veliku pozornost splitske publike, ali i stranih gostiju te brojnih hrvatskih i regionalnih medija. Ove godine na Festivalu će se kroz pet koncertnih večeri predstaviti renomirani i afirmirani hrvatski i inozemni komorni sastavi, kao i sastavi koji tek čekaju svoju afirmaciju.

Izvodit će se djela hrvatskih skladatelja, uključujući i jednu praizvedbu nastalu po narudžbi za ovogodišnji MAGfestival.

Simply Brass Quintet, jedan od najboljih brass sastava na ovim prostorima, otvara samu manifestaciju. Nastupao je u Hrvatskoj, diljem Europe te u SAD-u i proizveo je djela inozemnih i hrvatskih skladatelja izvorno napisana za tu vrstu sastava.

Na drugoj festivalskoj večeri nastupit će Festivalski ansambli sastavljeni od članova udruge MAG i gostiju. Mladi glazbenici izvest će program skladbi skladatelja koji su djelovali u 20. stoljeću.

MAGfestival

Na trećoj festivalskoj večeri nastupit će gitaristički trio iz Njemačke Alegrias Guitar Trio sastavljen od nagrađivanih i međunarodno priznatih gitarista.

Sljedeći dan rezerviran je za Kalamos Reed Quintet. Riječ je o ansamblu sastavljenom od puhačkih instrumenata koji koriste jezičak (pisak): oboa, klarinet,  saksofon, bas klarinet i fagot. Časopis Times taj tip ansambla nazvao je 'najboljim novim glazbenim formatom na svijetu'.

Festival će zatvoriti Gudački kvartet Porin, jedan od ponajboljih i najznačajnijih hrvatskih komornih sastava.