ZBOG KOLEKTIVNIH UGOVORA

Mirni prosvjedi za njujoršku Metropolitan Operu

19.08.2014 u 10:22

Bionic
Reading

Nakon što su istekli kolektivni ugovori zaposlenicima njezine opere, orkestra i pomoćnih službi, newyorška Metropolitan Opera u teškim je pregovorima o novim kolektivnim ugovorima s čak deset različitih sindikata kako bi izbjegla zastoj u realizaciji programa za novu sezonu

Zbog kolektivnih u pitanju sezona newyorške Metropolitan Opere

U pregovorima od veljače sudjeluje 15 sindikata koji predstavljaju oko 2500 članova zbora, orkestra, opere, te pomoćnih službi. Svima su kolektivni ugovori istekli 31. srpnja.

Uprava operne kompanije koja nastupa u slavnom Metropolitan Opera Houseu u newyorškom Lincoln centru za izvedbene umjetnosti uspjela je u ponedjeljak rano ujutro postići okvirne sporazume o novim kolektivnim ugovorima s dva najveća sindikata, dok se pregovori s još deset sindikata nastavljaju.

Dosad su sporazumi postignuti sa sindikatom glazbenika Local 802 i sindikatom American Guild of Musical Artists, te sa sindikatima koji predstavljaju vratare, zaštitare i čistače.

Uprava je priopćila da je produžila krajnji rok za postizanje sporazuma do ponoći u utorak 19. kolovoza. Ranije je krajnji rok bila ponoć u nedjelju 17. kolovoza.

Generalni direktor Met-a Peter Gelb zahtijeva u novim pregovorima smanjenje plaća za 17 posto, što opravdava rastom troškova produkcije i krizom u opernoj umjetnosti uslijed pada posjećenosti. Sindikati smatraju da Met-ov deficit od 2,8 milijuna dolara na proračunu od 326 milijuna dolara ne opravdava takvo radikalno smanjenje. Uprava također traži rezanje doprinosa za mirovine i izdvajanja za zdravstveno osiguranje.

Plaće se u Met-u kreću od osnovne u razini nešto više od 100 tisuća dolara (570 tisuća kuna) za članove orkestra do 200 tisuća dolara za operne pjevače, uključujući i velike izdatke za prekovremene sate.

Eventualni zastoj u pregovorima oko novih kolektivnih pravila mogli bi dovesti u pitanje početak nove sezone slavne kuće zakazan za 22. rujna.

Pregovori su izazvali mirne prosvjede stotina izvedbenih umjetnika ispred Lincoln centra u crnim majicama s natpisom 'Ujedinjeni za Metropolitan Operu'