MINISTRICA ZLATAR VIOLIĆ

'Medijska strategija je gotova, u rujnu javna rasprava'

18.08.2014 u 12:31

Bionic
Reading

Dvotjedni 43. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole otvorila je danas u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik Sveučilišta u Zagrebu ministrica kulture Andrea Zlatar Violić istaknuvši da se slavistička škola mijenja nevjerojatnom brzinom u susret novim generacijama i novim temama u kontekstu onoga što slavistika jest.

'Devedesetih godina svjedočili smo zatvaranju većega broja slavističkih škola u Europi, a činjenica je da je prevladala rusistika umjesto pluralističke slavistike', rekla je Andrea Zlatar Violić dodajući kako, na sreću, ne jenjava interes za pluralističku slavistiku. Zatio, smatra, mi u Hrvatskoj moramo ponuditi one sadržaje koji su, kao ove godine, vezani uz kulturni identitet.

U radu seminara sudjeluju inozemni studenti slavistike i kroatistike te sveučilišni nastavnici kojima je hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes, a seminar je okupio 60-ak polaznika iz 25 zemalja svijeta.

Voditelj ovogodišnjeg seminara Tvrtko Vuković izvijestio je je da je tema ovogodišnjega seminara jezična književna i kulturna politika i najavio kako će sudionici pokušati odgovoriti na pitanje što je danas nacionalna filiologija i kakva je njezina uloga u društvu.

Dvanaest predavača govorit će o političkim učincima medija kroz diskurs književnosti i kulture, a održat će se i nekoliko okruglih stolova o obrazovanoj politici.

Odgovarajući na novinarska pitanja, između ostaloga, i o medijskoj strategiji koju priprema Ministarstvo kulture ministrica Zlatar Violić podsjetila je da je medijska strategija napisana u obliku radnih materijala koji imaju 400 stranica.


Najavila je da će se u rujnu organizirati niz okruglih stolova kojima je cilj da 'pročiste radni materijal' na oko stotinu stranica.

'Medijska strategija gotova je kao radni materijal, ali ga sada moramo u velikoj raspravi prvenstveno s novinarima srediti budući da smo izgubili novinarstvo kao profesiju i moramo krenuti od toga', rekla je Zlatar Violić.

Kada je u pitanju proračun Ministarstva kulture i mogući rebalans ministrica je kazala kako je kultura na 0,49 posto te da se se u Ministarstvo 'bore da nadomjeste dvije ključne stvari'. Objasnila je da je nedostajalo pet milijuna kuna za rad Hrvatske izvještaje novinske agencije (HINA) istaknuvši kako je to sada dogovoreno te će HINA biti pokrivena. Dodala je kako je jako važno što je na plaćama u proračunu Ministarstva ušteđeno deset milijuna kuna.

Kada su pak u pitanju sredstva koja se dodjeluju portalima na novinarsko pitanja da se bune neki 'desni portali' ministrica je izvijestila da je riječ o prvome krugu, te da je kriterij za dodjelu sredstava prvenstveno da su portali pluralistički i da se otklanjaju od svojevrsnoga 'monolitnog mišljenja' po bilo kojem aspektu - spolnom, nacionalnom ili slično.

'Zbog toga portali koje vi nazivate desnima su monolitni i naprosto ne prolaze uvjete natječaja', kazala je ministrica Zlatar Violić.