SARAJEVO GRAD FILMA

Zaklada osigurala 400 tisuća eura za koprodukcijske projekte

17.08.2014 u 19:56

Bionic
Reading

Sarajevski filmski festival (SFF) u suradnji s hrvatskom "Atlantic grupom" kao glavnim parterom osigurao je nastavak funkcioniranje zaklade 'Sarajevo grad filma', koja još od 2008. godine podupire nastanak kratkih niskobudžetnih filmova mladih filmskih autora iz različitih država u susjedstvu, potvrdili su nedjelju ravnatelj SFF-a Mirsad Purivtra i predsjednik uprave 'Atlantic grupe' Emil Tedeschi

'U naredne dvije godine namjeravamo podržati produkciju do osam dugometražnih filmova za koje je zaklada osigurala 400 tisuća eura', kazao je Purivatra, najavljujući u Sarajevu nastavak potpore mladim filmskim autorima.

Najveći pojedinačni iznos u zakladi osiguran je iz fondova Europske unije kroz program 'Kreativna Europa' kojemu je BiH pristupila u lipnju, a riječ je o 240 tisuća eura, dok je 'Atlantic grupa' donirala 62 tisuće eura.

Tedeschi je pak istaknuo kako je Sarajevo kroz svoj filmski festival ali i sve prateće aktivnosti na dobrom putu da postane svjetski centar filmske industrije.

'Mi kao tvrtka to podupiremo ,jer smo svjesni kako kultura i umjestnost povezuju ljude', dodao je čelni čovjek 'Atlantic grupe'.

Kazao je i kako zaklada 'Sarajevo grad filma' vrijedi puno više od nominalnog iznosa novca kojim raspolaže, jer se oslanja na ugled SFF-a.

Zainteresirani koji ispune postavljene kriterije i prijave se na odgovarajući natječaje mogu računati na potporu od po 60 tisuća eura po projektu i to za koprodukciju te za promociju i reklamu.

Jovan Marjanović
, voditelj industrijskog odjela SFF-a, pojasnio je kako cilj ostaje snažno poduprijeti koprodukcijski model nastanka filmova jer je to svjetski trend.

Pri tom se posebice očekuje povezivanje filmskih projekata iz susjednih zemalja s onima iz drugih dijelova Europe, ali i svijeta.

Zaklada 'Sarajevo grad filma' je od 2008. do 2013. za te svrhe već izdvojila 700 tisuća eura.

Zahvaljujući tome producirano je 25 kratkih filmova, na čemu je bilo angažirano oko 300 redatelja, glumaca, snimatelja, skladatelja iz dvanaest država iz okolice.

Brojni do tih kratkih filmova pobrali su nagrade na različitim festivalima, a to je ujedno bila prilika za prevo međunarodno iskustvo mladih filmskih autora.

Zaklada kojom upravlja SFF ubuduće će u koprodukcijske projetke nastojati intenzivnije uključiti organizacije poput Doha Film Instituta i Meksičkog instituta za kinematografiju (IMCINE).

Raspisivanje natječaja za dojelu potpore za filsmke projkete iz zaklade 'Sarajevo grad filma' najavljeno je za kraj ove i početak 2015. godine.