60. SPLITSKO LJETO

Nikola Ivošević nagrađen je 'Juditom' za lik Jaga

15.08.2014 u 10:10

Bionic
Reading

Dodjelom nagrade 'Judita' violinistu Marcu Grazianiju i glumcu Nikoli Ivoševiću za najvrjednija umjetnička ostvarenja u glazbenom i dramskom program u četvrtak navečer na Peristilu je završeno 60. Splitsko ljeto na kojem je za jednomjesečnog trajanja izvedeno pedesetak opernih, dramskih i baletnih predstava, koncerata te priređene likovne i fotografske izložbe

Festival je zatvorenim proglasio župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, zatim je spuštena festivalska zastava. Nazočio je predsjednik Republike Ivo Josipović, te gradonačelnici Splita i Zagreba Ivo Baldasar i Milan Bandić. Na svečanosti zatvaranja festivala upriličen je i koncert Zagrebačke filharmonije.

Kako se navodi u obrazloženju ocjenjivačkog suda'Judita' za glazbeni doseg daruje se violinist Marcu Grazijaniju, solistu u koncertu za violinu i orkestar u D-molu Petra Iljiča Čajkovskog

'Oduševljeni i poneseni primjerenim pristupom mladog violinista, kao i vrlo visokom razinom izvedbe, ističemo njegovu poniznost veličanstvenom uratku ruskog skladatelja', ističe se u obrazloženju.

'Prinos ostvaren s vrsnim Vojvođanskim simfonijskim orkestrom kojim je ravnao Berislav Skenderović pohranio je trajan trag u srcima splitskih štovatelja glazbe. Marco Graziani osvojio nas je ozbiljnošću i predanošću, njegovu dubokom i iskrenom izričaju potpuno je strano populističko podilaženje publici', navodi se u obrazloženju.

Za laureata Nikolu Ivoševića, dugogodišnjeg člana Drame HNK u Splitu u obrazloženju ocjenjivačkog suda navedeno je da je razotkrio gledateljstvu lik Jaga u Shakespeareovu 'Otelu' kao osobu u kojoj stoluje sama ideja mržnje.

'Ivoševićev Jago kao da izlazi iz same tame metafizičke ideje opakosti, one i onakve koja u prijelomnim vremenima i situacijama društvene posustalosti svako dobro premeće u vlastitu suprotnost i stavlja u funkciju realizatora svoje nakane', obrazloženo je.

Po službenom zatvaranju festivala Josipović je novinarima rekao kako je ovo bilo još jedno uspješno Splitsko ljeto.

'Ovakve festivale nije lako organizirati u ekonomski teškim vremenima, ali umjetnost je vitalna – ni teška vremena ni kriza ne mogu pobijediti umjetnost', kazao je Josipović.

Ravnatelj Splitskog ljeta Tonči Bilić je izjavio kako je ostvaren cilj jer je jubilarno 60. Splitsko ljeto imalo reprezentativan program.

Nakon završetka 60. Splitskog ljeta van konkurencije koncert su izveli balkanska etno-atrakcija Braća Teofilovići uz glasovitog gitaristu Miroslava Tadića