BIJENALE SUVREMENE UMJETNOSTI

Prva velika kulturna razmjena Kube i SAD-a

11.08.2014 u 16:47

Bionic
Reading

Muzej Bronx iz New Yorka mogao bi iduće godine gostovati na 12. bijenalu suvremene umjetnosti u Havani, što bi označilo prvu veliku kulturnu razmjenu između SAD-a i Kube

Gostovanje njujorškog Bronx muzeja bilo bi prvo veće gostovanje nekog američkog muzeja na Kubi a, ukoliko se realizira, u planu je i gostovanje izložbe kubanskih umjetnika u New Yorku 2016

Direktorica Nacionalnog muzeja lijepih umjetnosti u Havani Ana Cristina Perera kulturnu je razmjenu najavila na otvorenju izložbe 'Afro-američki umjetnici i apstrakcija' u Havani, kojemu je nazočilo oko 80 kustosa, umjetnika i intelektualaca iz SAD-a. U pozdravnom govoru, Perera je naglasila ulogu kulture u rušenju barijera koje su nametnule vlade, a 'koje nemaju nikakve veze s voljom umjetnika', prenijela je španjolska novinska agencija EFE.

Višedesetljetni embargo SAD-a nametnut Kubi ne odnosi se na umjetnost a posjećivanje te zemlje američkim je umjetnicima posebno olakšano od kad je 2009. Obamina državna administracija ublažila ograničenja putovanja.

Potencijalno sudjelovanje američkog muzeja na bijenalu u Havani signal je postupne ali sigurne preobrazbe karaktera te međunarodne izložbe, usmjerene u prvome redu na promicanje umjetnosti Trećega svijeta. Prvi bijenale održan 1984. obuhvatio je samo umjetnike iz Latinske Amerike i Kariba. Sljedeća su izdanja uključila i umjetnike iz Afrike i Azije, pa je bijenale postao poznat po fokusu na nezapadnjačke umjetnike. Ipak, tijekom 90-tih godina prošloga stoljeća postupno su svoj put do bijenala našli umjetnici iz Europe i Sjeverne Amerike, pa je 2012. među umjetnicima iz 45 zemalja bio i jedan iz SAD-a.

Dvanaesto izdanje bijenala u Havani održat će se od 22. svibnja do 22. lipnja 2015.