ZAVRŠNA FAZA

Tportalova kamera prošetala Muzejom suvremene umjetnosti

07.09.2009 u 09:23

Bionic
Reading

Kamen temeljac zgrade novog Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu postavljen je u studenome 2003. godine, a nakon šest godina radovi na zgradi napokon su u završnoj fazi, pa bi Muzej uskoro mogao biti i otvoren. Tportalova kamera prva je prošla kroz Muzej

Dovršenje zgrade Muzeja suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu i njegovo otvaranje posljednjih nekoliko godina predstavlja kamen spoticanja u komunikaciji između Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba. Te dvije institucije sklopile su 2001. sporazum o izgradnji Muzeja i prihvatile obavezu financiranja u jednakom omjeru.

No kad god bi bilo govora o točnom datumu otvaranja Muzeja, prijašnjih godina te dvije institucije stalno su prebacivale odgovornost zbog sporosti gradnje, pa je domaća javnost svjedočila brojnim najavama datuma otvaranja zgrade MSU-a.

Sudeći prema informacijama iz samog Muzeja, otvorenje će biti u bližoj budućnosti, no sve je manje izvjesno da će to biti studeni. Pod vodstvom Brune Bahuneka, predstavnika MSU-a na gradilištu, prošli smo zgradom, uvjerili se da radnici užurbano završavaju radove kako bi ljubitelji suvremene umjetnosti napokon došli na svoje.

Zgradu koja oblikom podsjeća na meandar projektirao je zagrebački arhitekt Igor Franić, a od 14.500 metara kvadratnih 4.800 metara zauzima izložbeni prostor. Dovršen je i tobogan Carstena Höllera, umjetnička instalacija koja je pobudila velik interes u brojnim svjetskim gradovima gdje je ranije postavljena. Ni Zagreb nije izuzetak, o čemu je posvjedočio Bahunek, kojem se javljaju građani s upitima kada će se moći spustiti. Onog dana kad Muzej bude otvoren, a točan datum još uvijek se ne zna.