NOVE TENDENCIJE

Richterov arhitektonski i umjetnički opus na Bijenalu

06.08.2014 u 14:27

Bionic
Reading

U sklopu pratećeg programa Venecijanskog bijenala arhitekture "Meetings on Architecture" u petak, 8. kolovoza u Arsenalu će se održati program "Nove tendencije i arhitektura: apstrakcija, ambijent, algoritam" koji se bavi opusom hrvatskog arhitekta Vjenceslava Richtera u okviru umjetničkih istraživanja tog međunarodnog umjetničkog pokreta.

Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) priopćio je danas kako program organiziraju Hrvatski paviljon, Ministarstvo kulture, MSU i Politecnico di Milano, a osmišljen je u formi panela, uz diskusiju te popratnu izložbu o segmentima Richterova arhitektonskog i umjetničkog opusa kao istaknutog protagonista Novih tendencija. Bit će također prikazan i dokumentarni film o pokretu Novih tendencija u produkciji HRT-a iz 2011.

U panel diskusiji sudjelovat će istaknuti stručnjaci i istraživači Novih tendencija Jerko Denegri (Beograd), Margit Rosen (Zentrum fuer Kunst und Medientechnologie, Karlsruhe), Ivan Rupnik (Sveučilište Northeastern, Boston), Francesco Poli (Universita degli Studi di Torino), Ivo Čović (Politecnico di Milano), Karin Šerman (Arhitektonski fakultet, Zagreb) i Igor Ekštajn (Harvard University Graduate School of Design, Cambridge).

U izložbenom dijelu programa bit će prikazane dvije ključne pozicije u arhitektonskom i umjetničkom stvaralaštvu Vjenceslava Richtera iz vremena Novih tendencija koje su rezultat njegova eksperimentiranja u području arhitekture, urbanizma i vizualnih umjetnosti.

Kako ističu u MSU-u, program "Nove tendencije i arhitektura: apstrakcija, ambijent, algoritam" ima za cilj naglasiti značenje i odjeke umjetničkih istraživanja Novih tendencija za medij arhitekture, "u ondašnjem vremenu i današnjem trenutku". "Pogotovo se to čini važnim sagledati danas, u vrijeme pojačanog ali često i površnog korištenja kompjutora u algoritamskom, parametrički vođenom generiranju arhitektonske forme, pri čemu društvena dimenzija prečesto ostaje zaobiđena i kompromitirana", dodaju.

Cilj je i pokušati istaknuti specifičnu karakteristiku i vrijednost hrvatske arhitektonske scene u proteklome stoljeću, a to je plodna suradnja umjetnika i arhitekata u zajedničkim nastupima i ostvarenjima te kompatibilnost njihova naziranja i djelovanja.

Autori programa su Karin Šerman (Arhitektonski fakultet, Zagreb), Igor Ekštajn (Harvard University Graduate School of Design), Ivo Čović (Politecnico di Milano) i Vesna Meštrić (MSU, Zagreb), koja je ujedno i kustosica izložbe.