PULSKI FILMSKI FESTIVAL

Hollywood Reporter raspisao se o hrvatskim skandalima

01.08.2014 u 10:55

Bionic
Reading

Nakon završetka ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala i svečane dodjele nagrada poznati magazin The Hollywood Reporter izvijestio je o dvama skandalima koji su obilježili završnicu festivala

The Hollywood Reporter naširoko se raspisao o povlačenju debitantskog filma ‘Vlog’ redatelja Brune Pavića i producenta Slobodana Okija, nastalog u sklopu studija na Umjetničkoj akademiji Split, jer su bez riješenih autorskih prava koristili glazbu Davida Bowieja, Janis Joplin i Jima Morrisona. Film je prikazan na novinarskoj projekciji, no nije održana najavljena premijera jer su, po zahtjevu žirija, organizatori Pule otkazali projekciju, a filmskoj ekipi ponudili pravnu pomoć.

Festival je svu odgovornost prenio na producenta Dana Okija, i samog autora niza filmova, koji je u službenoj prijavnici vlastoručnim potpisom i pečatom potvrdio da je nositelj svih autorskih prava vezanih uz film ‘Vlog’.

Situacija oko 'skidanja' filma tim je zanimljivija što je na ovogodišnjoj Puli održan okrugli stol na temu ostvarivanja autorskih prava u filmskom svijetu što je zasad velik problem u hrvatskoj filmskoj zajednici.

The Hollywood Reporter svoj tekst zaključuje spominjanjem još jednog skandala, a taj se, pišu, zbio na završnoj svečanoj dodjeli nagrada u Istarskom narodnom kazalištu kada su dijeljene Zlatne Arene apsolutnom pobjedniku, akcijskom ratnom filmu Kristijana Milića 'Broj 55'. Kako navodi The Hollywood Reporter, organizatori su dopustili rukovoditeljici RJ Produkcijskih odjela na HRT-u Jasmini Božinovski Živalj da preuzme nagradu uz producenta unatoč protivljenju žirija. Prema njihovu pisanju, Božinovski Živalj inzistirala je na tome da bude na pozornici uz producenta Stanislava Babića pri preuzimanju nagrade, iako nije bila na popisu potencijalnih dobitnika.

Spomenimo da je pobjednički film nastao u produkciji Hrvatske televizije, a Božinovski Živalj zaposlena je u Produkcijskom odjelu.