IZLOŽBA

60 godina Splitskog ljeta kroz fotografije

01.08.2014 u 12:44

  • +5

60 godina Splitskog ljeta

Izvor: Promo fotografije / Autor: HNK Split

Bionic
Reading

'Splitsko ljeto kroz fotografiju' naziv je izložbe otvorene u Fotoklubu Split. Fotografije je izabrao majstor fotografije Ante Verzotti, koji je uz Splitsko ljeto suorganizator izložbe

Na 240 izloženih fotografija s 30-ak predstava od 1954. godine do danas zabilježen je djelić 60-godišnje povijesti Splitskog ljeta.

Ante Verzotti
načinio je izbor iz arhiva splitskoga HNK, a i sam je autor mnogih izloženih fotografija jer je punih 20 godina bio kućni fotograf Splitskog ljeta i splitskoga HNK. Osim njegovih fotografija, bit će izložene i fotografije Matka Biljka.

Kazališna fotografija kao vrijedan dokument i autonoman umjetnički čin jedinstven je medij koji bilježi najprolazniju od svih umjetnosti - scensku. Umjetnički fotografi slažu se da je kazališna fotografija ponajprije prepoznavanje i bilježenje umjetničkog izražaja drugih umjetnika, onih koji stvaraju predstavu, a zatim i komponiranje u posve novo umjetničko djelo,navode organizatori u pozivu za izložbu. Dodaju kako majstori kazališne fotografije dobro znaju da zbog brzih izmjena na sceni ne može biti ni kalkulacije ni pripreme: treba imati nepogrešiv osjećaj i brz refleks da bi se iz mraka gledališta ulovio mikrotrenutak kad sve od sebe daje glumac, plesač, pjevač, redatelj, kostimograf, scenograf, majstor svjetla…

Istodobno kroničari i komentatori, ti vizualni umjetnici posebnoga senzibiliteta predstavljaju šest prohujalih desetljeća Splitskih ljeta u postavu koji je osmislio Ante Verzotti, i sam dugogodišnji pomni pratitelj suživota kazališta, festivala i grada.

Osim Verzottija i Biljka, fotografski kroničari splitskoga kazališnog festivala u splitskome Fotoklubu su i Antonio Perajica, Ljubo Garbin, Vedran Radatović, Marija Buklijaš, Mario Nižetić, Branko Ostojić, Čedomir Butina, Aleksandar Saša Novković, Pero Dragičević, Ante Verzotti, Vojko Bašić, Demirel Pašalić i Nenad Stanić.

Izložba će biti otvorena do 20. kolovoza.