IZGRADILI KAMIN

Usred Dioklecijanove palače devastirali arheološki nalaz

25.07.2014 u 15:51

Bionic
Reading

Sarkofag i ostali arheološki materijali pronađeni nedopuštenim iskopavanjem u prizemlju kuće na Carrarinoj poljani u Splitu nalaze se u podrumu te kuće, a trenutačno se provodi postupak koji će pokazati jesu li svi iskopani nalazi još na istom mjestu, doznaje se u Ministarstvu kulture koje zbog nemogućnosti pristupa još nije ispitalo arheološki materijal.

Ministarstvo kulture potvrdilo je Hini da su nedozvoljenim iskopavanjem u prizemlju te kuće oštećeni arheološki slojevi koji čine dio Dioklecijanove palače te da je Služba za inspekcijske poslove Ministarstva slučaj prijavila Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu koje je nedavno i podignulo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljanina kojom ih tereti za oštećenje kulturnog dobra.

Očito je da se na toj lokaciji nalazi arheološki lokalitet koji je nedozvoljenim iskapanjima devastiran, odnosno oštećen te su pritom uništeni arheološki slojevi. Osim toga, potkopani su južni, istočni i zapadni zid zgrade čime je narušena njezina statika, potvrdilo je Ministarstvo. Radovi su, ističe se, izvedeni bez prethodnih arheoloških istraživanja i bez arheološkog nadzora.

Prigodom podnošenja kaznene prijave, dodaje Ministarstvo, inspektor Ministarstva kulture utvrdio je da se u središnjem dijelu prostorije nalaze vreće sa zemljanim materijalom od iskopa. Pronađen je i sanduk sarkofaga te ulomci sarkofaga, jedan stupić i različiti kameni ulomci, a iskopani materijal koje je investitor radova nadležnoj službi dao na uvid sastoji se od brojnih ostataka kostiju i stakla, te od iskopanih arheoloških ostataka (ostaci arhitekture, sarkofaga i ostalog pokretnog materijala).

"Sarkofag i ostali arheološki materijal nalaze se u podrumu kuće, a s obzirom na to da je inspekcija za zaštitu kulturne baštine podnijela prijavu Državnom odvjetništvu radi nepridržavanja zakonskih propisa, trenutno se provodi postupak u kojem će se, nadamo se, doći do saznanja da li se svi arheološki nalazi nalaze na istom mjestu", ističu iz Ministarstva.

Pronađeni arheološki materijal nije ispitan zbog nemogućnosti pristupa pa tako nije bilo moguće ni procijeniti vrijednost samoga nalaza.

Osim toga, na južnoj plohi dimnjaka s vanjske strani južnog zida građevine izgrađen je vanjski kamin. "Kamin je izgrađen od starog kamena i punih kamenih profila okvira za vrata i prozore nepoznatog podrijetla. Istočni ogradni zid dvorišta nadograđen je kamenom visine 0,8 do 1 metar većim dijelom svoje duljine, a sljubnice su obrađene svijetlom žbukom", navodi Ministarstvo.

S obzirom na to da je riječ o području Dioklecijanove palače, u slučaju kao što je ovaj - kada se u privatnim objektima pronađu slični nalazi, po Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, potrebno je odmah obavijestiti nadležno tijelo. U ovom slučaju morao je biti obaviješten Konzervatorski odjel Split, što optužene osobe nisu učinile, navodi Ministarstvo kulture.

Nedopušteni radovi izvedeni su između lipnja 2012. i lipnja 2013., a nadležni konzervator izašao je na očevid 18. lipnja 2012. po prijavi susjeda te je Konzervatorski odjel Split donio Rješenje o privremenoj obustavi radova.

Kako se investitor nije pridržavao obustave, pokrenut je inspekcijski postupak. Konzervatorski odjel u Splitu i Služba za inspekcijske poslove zaštite kulturne baštine utvrdili su 24. siječnja, prilikom zadnjeg obilaska tog kulturnog dobra da se kameni sarkofag nalazi u podrumu zgrade, no s obzirom na to da je 14. veljače podignut optužni prijedlog na temelju kojega je DORH podigao optužnicu, sudski proces i uviđaj utvrdit će točno stanje, ističe Ministarstvo.

Općinsko Državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv dvojice državljana Hrvatske (1953. i 1991.) u kojoj ih se tereti da su "prodrli u arheološki sloj te statički destabilizirali konstrukcije objekta, a potom iskopali sanduk sarkofaga i kamene ulomke te izradili vanjski kamin čime su oštetili kulturno dobro od nacionalnog značaja".

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su od 17. lipnja 2012. do 19. lipnja 2013. u Splitu, zajednički i dogovorno na dvorištu i u prizemlju kuće na adresi Carrarina poljana 2 obavljali iskope bez prethodnih arheoloških istraživanja i arheološkog nadzora, svjesni da se navedena nekretnina nalazi u zoni "A" kulturno-povijesne cjeline Grada Splita koja ima svojstvo kulturnog dobra utvrđenog Rješenjem Ministarstva kulture RH (Uprava za zaštitu kulturne baštine) i upisane u Registar kulturnih dobara RH (Lista zaštićenih kulturnih dobara) jer se nalazi unutar obuhvata Dioklecijanove palače - spomenika upisanog na Listu svjetske baštine UNESCO-a.