SINDIKALISTI UPOZORAVAJU

'U ime 'pravednosti', smanjit će plaće kulturnjacima do 1.858 kuna!'

17.07.2014 u 13:45

Bionic
Reading

Od ponedjeljka 14. srpnja 2014. u 14 sati, nastala je trka u donošenju pravilnika o radu ustanova u kulturi Grada Zagreba. Ravnatelji ustanova u kulturi i vrtićima dobili su toga dana, na sastanku održanom u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport, zadaću da u hitnom postupku obavijeste predsjednike upravnih vijeća da u roku odmah sazovu sjednice i usvoje nove pravilnike o radu kojima će plaće kulturnih radnika biti smanjene od četiri do 15 posto, priopćili su iz Sindikata djelatnika u kulturi, neugodno iznenađeni ovakvim postupanjem

Nakon 30. lipnja i isteka kolektivnog ugovora zaposlenih u javnim ustanovama u kulturi Grada Zagreba, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi pokrenuo je pitanje pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Milan Bandić poslao je ravnateljima svih gradskih ustanova u kulturi dopis o izmjeni Pravilnika svojih ustanova, do kraja ovog mjeseca, prenosi stranica Teatar.hr i Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi.  U tom slučaju, koeficijenti plaća za sva radna mjesta u ustanovama bili bi smanjeni. Plaće zaposlenika snizili bi od 229 do 1.062 kuna bruto, stoji u dopisu.

Na dopis iz Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi poslao je povjerenicima ustanova u kulturi grada Zagreba priopćenje u kojem stoji da se na ovaj način nasilnički provodi smanjivanje plaća u vrijeme kada je većina članova sindikata na zasluženom godišnjem odmoru, a sugeriraju da ne daju očitovanje do posljednjeg dana od dana kada je službeno dostavljen zahtjev da se o pravilniku o radu očituju.

'Smisao je ovakvog postupka prisiliti poslodavce da prihvaćanje pravilnika bude na kraju zakonskog roka', navodi se u otvorenom pismu koje je u ime Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi potpisala Ljubica Pilić.

Inovacije u radu upravnih vijeća ustanova u kulturi Grada Zagreba

Stvar je poprimila dramatične oblike onoga trenutka kada su zaprepašteni ravnatelji, koji su pozvani na sastanak na temu ostvarivanja programa ustanova u kulturi, (a ne na izmjene pravilnika o radu), shvatili da su članovi njihovih upravnih i kazališnih vijeća, gle čuda, na godišnjem odmoru. Nitko od njih nije javno problematizirao zadatak – smanjivanje plaća, ni vrijeme kada se to po nalogu mora provesti. Prestravljenje je izazvala činjenica da nije sigurno da se zadatak može izvršiti u zadanom roku - odmah.

Tako je krenula inovativnost i kreativnost u smišljanju načinu kako udovoljiti 'gazdinoj' zadaći, i donijeti pravilnike, a telefonsko izjašnjavanje nije moguće. Ipak je riječ o temeljnom pravnom aktu ustanova koji određuje pravni i materijalni status zaposlenika i iz kojega proizlaze brojne pravne i financijske posljedice, pa i odgovornosti ravnatelja. Zato je donošenje novih pravilnika o radu sa smanjenim plaćama ipak trebalo odraditi na 'normalnim' sjedećim sastancima.

Pravilnici u sjeni smokvina lista

I dok se u ovome trenutku u nekim ustanovama u kulturi održavaju sastanci u pravilu krnjih sastava upravnih vijeća (članovi su doletjeli iz tko zna kojih kutaka Lijepe Naše i šire) i izglasava smanjivanje plaća zaposlenih kulturnih radnika kako je to 'gazda' zadao, neki članovi upravnih vijeća nisu se dali maknuti iz svojih odmorišnih pozicija. Oni su odlučili da u hladu smokve, suncobrana ili nekog jarbola, na plavome Jadranu listaju to dosadno štivo pravilnika o radu koje im kvari zasluženi odmor. Pa će kao npr. uvaženi baletni umjetnik i koreograf Dinko Bogdanić, član upravnoga vijeća KC Peščenica, glas ipak dati telefonom. Pa što bude da bude.

Drugi su ćitabu dobili ekspres poštom kao na primjer član upravnoga vijeća Gradskog kazališta Komedija Ivica Prlender koji je, naravno, u Dubrovniku pa će svoje 'za' na isti način vratiti u kazalište.

Moglo bi se nabrajati još takvog inovativnog upravljanja. No kako ne bismo bili zamorni, ovdje ćemo stati, jer moramo objasniti čemu takva žurba, čemu panika usred ljeta.

Gradonačelnik gospodin Milan Bandić, dosljedan svojem javnom obećanju da će plaće u Gradu Zagrebu svima smanjiti za četiri do 15 posto, nema izbora. Za ovo postupanje krivi su tamo neki uporni i dosadni sindikati koji nisu pristali da se to dogodi potpisom kolektivnih ugovora, pa nema druge, ako se hoće biti pravedan 'gazda' (tako ga zovu neki ravnatelji ustanova u kulturi, a i mnogi drugi), nego izvršiti obećano, promjenom pravilnika o radu. A to je u opisu posla članovima upravnih i kazališnih vijeća, za što, molit ću lijepo, primaju naknadu. Pa neka i rade.

Pravednost 'gazde'


Pravednost 'gazde' koji jednako oduzima svim zaposlenima bila bi dirljiva da nema sljedećih činjenica: kultura je javna djelatnost Grada Zagreba, hrvatske kulturne metropole, koja je u posljednjih četiri godine smanjena za 50 milijuna kuna ili čak 10 posto  dok je proračun Grada Zagreba rastao (sa 6,306 milijardi 2010. na više od sedam milijardi 2014.), a Ured gradonačelnika bujao s porastom sredstava od 53,073 milijuna kuna u 2010. na 83,492 milijuna kuna 2014. godine.

Dakle, novac iz kulture pravedno je i korisno preraspodijeljen u nabujali Ured gradonačelnika u kojemu posebni, pa viši, pa savjetnik, pa specijalist ima smanjeni osnovni koeficijent 4,82 (osnovica 4.602 kune). Najviši pravedni osnovni koeficijent kulturnih radnika pravednom 'gazdi' bit će u pravilniku o radu za glumca prvaka, muzejskog ili knjižničarskog savjetnika (što su najviša stručna zvanja u kulturi) 3,39 (osnovica pravedno, da pravednije ne može biti 3.620 kuna). Pravednost i principijelnost, dakle, podrazumijeva smanjivanje i do sada manjih plaća, pa i nasuprot zdravoj logici i činjenici da će se na taj način nepravedna razlika u plaćama kulturnih i upravnih radnika još više povećati.

No cijela 'operacija' pravilnici o radu dobro je promišljeni uradak, što potvrđuje dopis od 1. srpnja 2014. koji potpisuje gradonačelnik gospodin Milan Bandić, a u kojemu stoji 'pristupili smo usklađivanju plaća (zaposlenih u ustanovama Grada Zagreba, op. a.) s plaćama službenika i namještenika u upravnim tijelima' (onaj koeficijent 4,82, op. a.)... u rasponu plaća po modelu Odluke o plaćama službenika i namještenika'.

Treba čestitati autoru ove rečenice, jer ona znači: pravila usklađivanja donosi 'gazda' samostalno, bez obzira na rezultate analiza, zatečeno stanje i evidentnu nepravdu prema kulturi i 1.750 zaposlenih u kulturnim ustanovama Grada Zagreba te 5.500 teta u gradskim vrtićima. Pritom je ključna riječ raspon pa će se pokazati da je smanjivanje plaća i za 50% u rasponu i da se može govoriti o usklađivanju. Svaka čast na takvoj pravednosti.

Kukavičje jaje ili odgovornost članova upravnih vijeća

Taj posao pravednog usklađivanja plaća u rasponima što ih je odredio 'gazda', odradit će upravna i kazališna vijeća ustanova. Očekivati je, s obzirom na činjenicu da se radi o jednom od osnovnih zakonskih akata ustanova, koje određuju živote zaposlenika, ali i odgovornost poslodavaca, da će članovi upravnih vijeća na temelju svojih stručnih mišljenja i pribavljenih relevantnih činjenica i analiza, odgovorno i moralno (možda s nešto uzrujavanja što ih se ometa na zasluženom odmoru, isprika u ime sindikata), bez postavljanja suvišnih pitanja, usred žarkoga ljeta na raznim odmorišnim destinacijama izglasati nove pravilnike o radu zaposlenih u ustanovama kulture Grada Zagreba. U ime principijelnosti i pravednosti, smanjit će plaće od 229 do čak 1.858 kuna.

Voljeli bismo zaviriti u glavu i dušu, recimo, primadone hrvatske operete, uvažene prvakinje kazališta gospođe Sandre Bagarić, kada kao predsjednica kazališnoga vijeća Dramskog kazališta Gavella bude po zadatku 'gazde' digla ruku za smanjivanje plaća svojih kolega (nadamo se da je pristigla na sjednicu vijeća, jer znamo da je na zasluženom godišnjem odmoru). Jer, nepoznat nam je osjećaj koji izaziva olako ho-ruk dizanje ruku po nalogu kojim se smanjuju plaće kolegama i drugim kulturnim radnicima, a za što primaju naknadu. Sitnu i u ime pravednosti smanjenu, kazali su neki uvaženi članovi kazališnih vijeća.

No, pitanje je i što je u srcu i glavi čovjeka - člana upravnog ili kazališnog vijeća, koji pod smokvinim listom glasuje za smanjivanje i svoje plaće (1.209 kuna). Pritom, naivno pretpostavljamo da su svjesni da neki odnosi vrijednosti njihova rada i rada upravnih radnika odavno postoje. Ta primadonama smo se uvijek divili, zar ne. O, Bože, kojeg li ludila! Oprostite, primadona Bagarić, ako ste odbili sudjelovati u svemu ovome. Strah za ljude kojima se divimo to proizvodi! Nije malen broj članova upravnih i kazališnih vijeća koji su zaposlenici ustanova u kulturi ili upravnih tijela.

Njihovu je psihu lakše dokučiti. Riječ je o jasnom interesu; čak se da razumjeti i taj čisti sukob interesa. Pri njihovu imenovanju, naime, naravno da se nije mislilo o tom nevažnom detalju - sukobu interesa pa je sasvim normalno da zamjenik pročelnika Ureda za obrazovanje kulturu i sport, pače zamjenik za kulturu, predsjedava upravnom vijeću Zagrebačke filharmonije o čijem financiranju sasvim 'objektivno' svaku godinu donosi odluku; ili da savjetnica u Uredu koja odlučuje o financiranju Gradske knjižnice Zagreb bude i članicom njezina upravnoga vijeća i, naravno, pored plaće po onim pravednim višim koeficijentima i višoj osnovici, dobiva još i smanjenu naknadu ili... Ma dosadno je to nabrajanje.

I zato zvoni i do neba se čuje pitanje, je li 'operacija' pravilnik o radu u sjeni smokvina lista, kukavičje jaje ili je ispit odgovornosti i moralnosti članova upravnih i kazališnih vijeća?

Ne bi se trebalo čuditi da mnogi od njih kažu da su pravilnike izglasali po svojoj savjesti, telefonom s nekih odmorišnih destinacija, jer novca, istaknula je to i članica kazališnog vijeća ZKM-a Kostadinka Velkovska (a gle čuda, članica je i kazališnog vijeća u Dramskom kazalištu Gavelli), rekao je to i 'gazda', nema, pa je sukladno tome i suprotno svim tabelama koje je primila, izglasala novi pravilnik o radu i smanjila plaće za 130 radnika.

Drugi analize, oprostite, molit ću lijepo, nisu imali prilike vidjeli. 'Gazda' neizglasavanje pravilnika o radu pod smokvinim listom vjerojatno ne prašta.

Srdžba 'gazde' bila bi strašna, naravno. Neka oproste svi koji su imali i imaju namjeru ozbiljno, odgovorno i pošteno raditi taj posao. Ali dilema ostaje – je li ovo kukavičje jaje i je li podmetnuto u (ne)zgodno vrijeme?

Nje, međutim neće biti u rujnu, kad smokve dozriju, jer će morati objasniti kolegama kojima su izglasali smanjivanje plaća, na temelju čega su to napravili i je li sredstvo bilo telefon ili poštanska pošiljka s udaljenih odmorišnih destinacija. Bit će to dokaz i da taj inače najozbiljniji i prevažan posao koji dotiče sudbinu svakog zaposlenika, kolege, kulturnog radnika odrađuju nekulturno. Daljinskim i poslušničkim donošenjem pravilnika o radu ustanova u kulturi Grada Zagreba nisu uvrijeđeni i poniženi samo radnici, ponižena je
kultura. Molimo Boga da je takvih članova kazališnih i upravnih vijeća zanemariv broj. Vidjet će se to po broju novih pravilnika o radu, koji će za 14 dana stupiti na snagu.

Članovi upravnih vijeća – sljedeća je vaša odluka smanjivanje broja zaposlenih

Gazda, koji u srpnju daje zadatak da se pravilnici o radu za kulturne i vrtićke radnike (ukupno 7.500 od 10.500 zaposlenika koje financira proračun Grada Zagreba) mijenjaju pod smokvinim lišćem, telefonom ili ekspresnim poštama nas plaši. Još više nas plaše svi koji će s odmorišnih destinacija izglasati te pravilnike o radu. Vjerujte, nisu tu najvažnije plaće, jer narod će preživjeti. One su samo još jedan dokaz gdje smo.

Kako smo stigli u to ludilo?' pita se Ljubica Pilić.

Tražili smo komentar iz Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.