IZLOŽBA MIRNE GRUBIŠIĆ

Drvo kao inspiracija

16.07.2014 u 13:12

Bionic
Reading

Izložba "Nature Design" Mirne Grubišić, kojom autorica povezuje recentne radove i koncepte produkt dizajna, čija je zajednička veza priroda i drvo kao inspirativni element te osnovni prirodni materijal u oblikovanju, otvara se u zagrebačkoj Galeriji Karas.

Početna točka izložbe je objekt 'appletree', polica/pregrada koja je realizirani proizvod i svojevrsni predstavnik projekta 'tree', koji je u nastavku izložbe prikazan vizualizacijama spremnima za realizaciju i proizvodnju.

"Koncept tog projekta donosi elemente prirode u interijer i oblikovanje, a nastaje multipliciranjem elemenata u nove trodimenzionalne oblike i predmete. Oblikovanje inspirirano granama stabla i oblicima biljnog svijeta rezultira svojevrsnim instalacijama u unutrašnjem prostoru koje postaju dekorativni i funkcionalni predmeti u oblicima police, pregrade, zidne obloge, stola, klupe. Multiplicirajući element obogaćuje prostor i tvori dinamiku svjetla i sjene nalik na prirodni prostor šume", ustvrdio je profesor Goroslav Keller u predgovoru izložbe.

Po njegovim riječima, stablo je višestruko simboličan i značajan dio biljnog svijeta koji svojom veličinom, značajem i dugotrajnošću oduvijek impresionira čovjeka, a razlika između netaknute prirode i pokušaja njezinog oblikovanja dizajnom ovdje se ne pokušava premostiti, nego tek malo ispuniti potrebu za prirodom u urbanom interijeru, često prilično udaljenom od nje.

Keller je ocijenio kako autorica, kao i slovenski dizajner Oskar Kogoj prije dvadesetak godina, svoju kreativnu inspiraciju nalazi u prirodnim strukturama, no za razliku od njega koji je u prirodi tražio savršenost i savršenstvo, ona prirodu prihvaća onakvom kakva jeste – u promjenama, u razvoju, u dinamici.

Mirna Grubišić rođena je u Osijeku, a Studij dizajna završila je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Nakon diplome gostuje na Universitat der Kunste u Berlinu na kolegiju taktilnog dizajna, te na brojnim međunarodnim radionicama i seminarima. Područje interesa su joj osjetilne i tradicionalne vrijednosti u oblikovanju predmeta i odabiru materijala. Projektira manje predmete, namještaj i manje komercijalne prostore.

Izložba "Nature Design" bit će otvorena do 27. srpnja, a ulaz je slobodan.