NAKON RESTAURACIJE

Krilata pobjeda ponovno u Louvreu

09.07.2014 u 15:58

Bionic
Reading

Nika Samotračka, slavna starogrčka skulptura i glavna zvijezda Louvrea u Parizu, vraćena je u utorak nakon gotovo jednogodišnje restauracije, izvedene zahvaljujući mecenatu i pojedinačnim donacijama

Bilo je potrebno deset mjeseci da se vrati sjaj slavnoj Krilatoj pobjedi iz II. stoljeća prije Krista koja stoji na vrhu glavnog stubišta u Louvreu. Moći će je se ponovno razgledati od subote.

Stubište koje vodi do nje također je u restauraciji koja će trajati do proljeća 2015. godine.

Restauracija Nike sa Samotrake, izvedena u Louvreu, obuhvaćala je čišćenje različitog mramora od kojeg je sastavljena skulptura - bijelog s Para i sivog s Roda.

'Djelo nije bilo u opasnosti, ni u strukturi ni na površini, ali je bilo zaprljano prašinom s najprometnijeg muzejskog stubišta na svijetu, sa sedam milijuna posjetitelja svake godine', objasnio je Ludovic Laugier, jedan od odgovornih za restauriranje.

To je mjesto kojim se prolazi do još dva muzejska dragulja - Mona Lise i Venere Milske, još jednog grčkog kipa iz helenizma.

Otkrivena 1863. na grčkom otoku Samotraci (na sjeveroistoku Egejskog mora), u nekoliko dijelova, skulptura predstavlja Niku, božicu glasnicu pobjede.