ZELENA GRADNJA

Toranj-gljiva kao budućnost arhitekture

04.07.2014 u 09:00

Bionic
Reading

U New Yorku je postavljen toranj-gljiva, građevina koja bi mogla promijeniti budućnost zelene gradnje

U povodu obilježavanja 15. godišnjice programa za mlade arhitekte PS1 u organizaciji Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku postavljen je toranj pobjednika na ovogodišnjem natječaju za inovativnu arhitekturu.

Ekokonstrukcija postavljena je kao privremena pozornica na kojoj će se održati niz zbivanja organiziranih ususret okupljanju PS1.

Riječ je o radu Davida Benjamina iz studija The Living, a najjednostavnije ga je opisati kao toranj-gljivu, građevinu koja bi mogla promijeniti budućnost zelene gradnje.

Za cilindrični toranj možemo reći da je doslovce niknuo zahvaljujući posve organskim materijalima od kojih je sačinjen, a to su kukuruzne stabljike i miceliji, mrežaste strukture gljiva.

Umjesto cigle, za gradnju tornja korištena je upravo mješavina kukuruznih stabljika i micelija. Kako bi bila postignuta željena tvrdoća, mješavina se ostavlja da odstoji nekoliko dana.

'Naše organske cigle uzbudljive su jer potiču nevjerojatan 'biološki algoritam' micelija i prilagođavaju ga proizvodnji novog građevinskog materijala koji raste u pet dana, bez otpada, bez potrošnje energije i bez emisija ugljičnog dioksida', rekao je Benjamin objasnivši da su koristili žive organizme kao tvornice.

'Živi organizmi to jest miceliji u biti su izradili naše cigle', zaključio je.