VRHUNAC NEUKUSA

Što je tinejdžer bez selfieja iz Auschwitza?

03.07.2014 u 11:00

Bionic
Reading

Manija selfieja došla je i do vrata zloglasnog konc-logora Auschwitza, pa su se tako na društvenim mrežama počele pojavljivati fotografije mladih koji se krevelje pod natpisom 'Arbeit macht frei'. Muzeji koji su smješteni u bivšim nacističkim logorima u Poljskoj nemoćni su pred ovakvim izljevima neukusnog ponašanja

Okrenuti novi, skupi iPhone ili Android prema svome licu, posložiti mimiku u upečatljivu facu i napraviti fotografiju, koju se onda objavljuje online, e to je manija koja u zadnje vrijeme osvaja cijeli digitalni svijet.

Selfie je naziv za takve fotografske autoportrete, jedne od vrhunaca nemoćne narcisoidnosti suvremenog doba, u kojemu pojedinac ne može učiniti ništa da bi svijet učinio boljim mjestom, ali zato ima slobodu fotkati vlastitu facu, staviti sve online na Instagram i čekati navalu 'lajkova'. Još ako je pojedinac celebrity, onda selfie sam po sebi postaje medijska vijest te se pučanstvo redovito informira o najnovijem selfieju Rihanne ili Dejana Lovrena

Iako je koncept selfieja sam po sebi upitan, s vremenom se pokazala i njegova mračna strana, primjerice na fotografijama na kojima skupina nasmijanih tinejdžera pozira pred beskućnikom koji spava na kartonskim kutijama. Selfie u tom kontekstu doista ima znakovito ime jer razotkriva nutrinu onih koji ga slikaju i plasiraju na društvene mreže, njihovo 'ja' kojemu je u sustavu vrijednosti veća stvar smijati se nad beskućnikom nego mu, ne daj bože, pomoći ili ga barem ostaviti na miru, a ne instrumentalizirati kao rekvizit zabave dobrostojećih. O Tumblru pod nazivom 'Selfies at Funerals' bolje da ne govorimo.


Naravno, uvijek može i gore, što se pokazalo u poplavi selfieja koje posjetitelji snimaju u Auschwitzu te ostalim memorijalnim mjestima Holokausta u Poljskoj, zbog čega uprave muzeja na mjestima bivših logora smrti s pravom čupaju kosu.

Da stvar bude apsurdnija, jedan od prvih selfieja te vrste primijećen je nakon ekskurzije srednjoškolaca iz Izraela koji su došli posjetiti Auschwitz, mjesto najstrašnijeg stradanja njihovih predaka. Mladi Izraelci su pokrenuli iz stranicu na Facebooku pod nazivom 'S frendovima u Auschwitzu', na kojoj su počeli objavljivati razne selfieje iz Auschwitza. Nakon burne reakcije tamošnje javnosti stranica je ekspresno ukinuta.

Glasnogovornik muzeja u Auschwitzu Bartos Bartisel za medije je izjavio kako nemaju namjeru uvesti zabranu fotografiranja, ali je i napomenuo da se čini kako neki tinejdžeri ne shvaćaju što sve predstavlja Auschwitz. 'Najvažnije je da se mladi ljudi pripreme pred obilazak Auschwitza i postanu svjesni na kakvu povijest on podsjeća. Auschwitz nije samo lekcija iz povijesti, nego prije svega iz empatije. Tko je svjestan izvjesnih granica, taj ih ne prelazi', zaključili su iz muzeja u Auschwitzu.