MILIJUNI S BUVLJAKA

Unutar slike otkrio Deklaraciju o neovisnosti

01.09.2009 u 16:01

Bionic
Reading

Amerikanac čiji identitet je ostao skriven dao je novo značenje ideji pametne kupovine, postavši za svega četiri dolara vlasnik milijun dolara vrijednog primjerka dokumenta Deklaracije o neovisnosti

Hodajući sajmom u američkom Lancesteru anonimni financijski analitičarnaišao je na staru sliku koja mu se svidjela zbog rustikalna okvira.Djelo je kupio po cijeni od četiri dolara, piše Artinfo.com.

Odvajajući okvir od slike pronašao je savršeno uščuvan dokument zakoji se pokazalo da je jedan od prvih tiskanih primjeraka čuveneDeklaracije neovisnosti iz 1776. godine.

'Procjenjena vrijednost slučajno otkrivena dokumenta iznosi između800.000 i 1.2 milijuna dolara', kazali su iz aukcijske kuće Sotheby’s.

Američku Deklaraciju o neovisnosti je potpisalo 13 dotadašnjih britanskihkolonija u Novom svijetu, čime su proglasile neovisnost. Potvrđena jeod Kongresa 4. srpnja 1776. u Philadelphiji. Istoga dana grafičar John Dunlap je tiskao oko 200 kopija tog dokumenta da bi ih podijelio vojsci i javnim službama. Dosad su otkrivena 24 primjerka.