Kulturmiks MILIJUNI S BUVLJAKA

Unutar slike otkrio Deklaraciju o neovisnosti

  • Autor: S. F.
  • 1.9.2009 16:01:14
  • 1.9.2009 15:16:51

Amerikanac čiji identitet je ostao skriven dao je novo značenje ideji pametne kupovine, postavši za svega četiri dolara vlasnik milijun dolara vrijednog primjerka dokumenta Deklaracije o neovisnosti

Hodajući sajmom u američkom Lancesteru anonimni financijski analitičar naišao je na staru sliku koja mu se svidjela zbog rustikalna okvira. Djelo je kupio po cijeni od četiri dolara, piše Artinfo.com.

Odvajajući okvir od slike pronašao je savršeno uščuvan dokument za koji se pokazalo da je jedan od prvih tiskanih primjeraka čuvene Deklaracije neovisnosti iz 1776. godine.

'Procjenjena vrijednost slučajno otkrivena dokumenta iznosi između 800.000 i 1.2 milijuna dolara', kazali su iz aukcijske kuće Sotheby’s.

Američku Deklaraciju o neovisnosti je potpisalo 13 dotadašnjih britanskih kolonija u Novom svijetu, čime su proglasile neovisnost. Potvrđena je od Kongresa 4. srpnja 1776. u Philadelphiji. Istoga dana grafičar John Dunlap je tiskao oko 200 kopija tog dokumenta da bi ih podijelio vojsci i javnim službama. Dosad su otkrivena 24 primjerka.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još