OBILJEŽAVANJE STOTE GODIŠNJICE

Suvremeni pogled na Prvi svjetski rat

26.06.2014 u 13:07

Bionic
Reading

Središnje obilježavanje stote godišnjice Prvoga svjetskog rata u Hrvatskoj, ističe u priopćenju Ministarstvo kulture, obuhvaća niz aktivnosti koje će se održati od 26. do 29. lipnja 2014.

Kako javljaju iz Ministarstva kulture, program obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata će biti bogat i raznolik.

U Muzeju za umjetnost i obrt 26. lipnja u 19 sati, u organizaciji međunarodne književne mreže Traduki,Udruge Links iz Beograda i Udruge Kurs iz Splita, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Ive Josipovića, otvorit će se izložba Hassana Abdelghanija 1914: From a distance te predstavljanje prvog broja novine Beton International urednika Alide Bremer i Saše Ilića, a kao uvod u diskusiju i književnu večer na temu suvremenog pogleda na događaje od prije stotinu godina.

Svečanim otvorenjem izložbe Prvi svjetski rat i avangardna umjetnost u 20.30 sati u Muzeju suvremene umjetnosti započet će Središnja svečanost obilježavanja stote godišnjice Prvoga svjetskog rata. Izložbu Prvi svjetski rat i avangardna umjetnost u Muzeju suvremene umjetnosti otvorit će ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a prisutnima će se obratiti kustos i likovni kritičar Branko Franceschi te ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić.

Ova je izložba realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i u organizaciji Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac. Izložba će publici predstaviti radikalni odmak umjetnika od tradicionalnog poimanja umjetničkog stvaralaštva i pozicije umjetnosti u društvenom životu, koji je u mnogome odredio vizualnu umjetnost, kulturu i stvarnost suvremene civilizacije.

U četvrtak, 27. lipnja u 9 sati, obilježavanje Stote godišnjice Prvoga svjetskog rada nastavit će se svečanim polaganjem vijenca na Grobnicu palima u Prvome svjetskom ratu na zagrebačkom groblju Mirogoj. Vijence će položiti izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, savjetnik za obranu u uredu predsjednika Zlatko Gareljić, zatim ministar branitelja Predrag Matić kao izaslanik premijera RH Zorana Milanovića te zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš.


U organizaciji Vladina Povjerenstva za koordinaciju obilježavanja stogodišnjice Prvoga svjetskog rata, Ministarstva kulture i Hrvatskog državnog arhiva, 27. lipnja 2014. u 10 sati u Hrvatskom državnom arhivu (Trg Marka Marulića 21) održat će se Komemoracija u povodu Stogodišnjice Prvoga svjetskog rata. Na Komemoraciji prisutnima će se obratiti predsjednik Republike Hrvatske dr. sc. Ivo Josipović i izaslanik premijera RH, ministar branitelja Predrag Matić. Nakon komemoracije, svetu misu zadušnicu za sve poginule u Prvome svjetskom ratu u crkvi Svetog Marka u 12 sati predvodit će mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj.

Središnje obilježavanje Stogodišnjice Prvoga svjetskog rata završava dvodnevnom međunarodnom konferencijom Prvi svjetski rat i avangardna umjetnost, dekonstrukcija – konstrukcija u Dvorani Gorgona u Muzeju suvremenu umjetnost. Izlaganja će, oba dana konferencije - 28. i 29. lipnja - započeti u 10.30 sati.

Na konferenciji u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti, Instituta za istraživanje avangarde i Kolekcije Marinko Sudac te uz podršku Ministarstva kulture RH sudjelovat će uvaženi teoretičari suvremene umjetnosti iz Hrvatske, Ruske Federacije, Švicarske, Njemačke, Srbije, Crne Gore i Sjedinjenih američkih država.