IZLOŽBA U MSU-u

Kako je Veliki rat promijenio umjetnost

19.06.2014 u 08:00

  • +13

Avangarda i Prvi svjetski rat

Izvor: Promo fotografije / Autor: MSU

Bionic
Reading

U povodu obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu oživljava to prijelomno razdoblje novije ljudske povijesti izložbom i konferencijom

Prije stotinu godina, 28. lipnja 1914., dogodio se sarajevski atentat na Franju Ferdinanda koji je počinio Gavrilo Princip, cassus belli četverogodišnjeg krvoprolića koje je uslijedio.

Prvi svjetski rat sa sobom je odnio gotovo 40 milijuna žrtava zbog čega je jedan od najsmrtonosnijih sukoba u novijoj povijesti.

Prethodile su mu, kao uostalom svim prijelomnim povijesnim događajima, složene društvene, političke i ekonomske prilike. Velike promjene obilježile su i područje umjetnosti.

Predratno ozračje stvorilo je plodno tlo za razvoj modernističke estetike i formiranje umjetničkih pokreta. Nagovještaj i samo iskustvo rata umjetnike su usmjerili prema idejama radikalnih promjena, i to ne samo umjetničkog stvaralaštva, već širih društvenih i moralnih vrijednosti. Sve navedeno rezultiralo je općom pobunom prema bilo kojoj vrsti autoriteta.

U povodu 100. obljetnice Prvog svjetskog rata, Muzej suvremene umjetnosti rekontekstualizirat će upravo tu povijesnu prijelomnu točku kroz izložbu i međunarodnu konferenciju.

Izložba pod nazivom 'Prvi svjetski rat i avangardna umjetnost' predstavit će radikalni odmak umjetnika od tradicionalnog poimanja umjetničkog stvaralaštva i pozicije umjetnosti u društvenom životu koji je u mnogome odredio vizualnu umjetnost, kulturu i stvarnost suvremene civilizacije.

Posjetitelji će imati prilike razgledati raritetne manifeste, časopise i umjetničke radove iz međunarodnog fundusa Kolekcije Marinko Sudac.

Izložene će biti futurističke, dadaističke, zenitističke, nadrealističke i druge publikacije te kolaži i grafička djela umjetnika avangardnih pokreta, a bitno je spomenuti kako će se prvi put publici predstaviti 33 futuristička manifesta, uz iscrpne sažetke na hrvatskom jeziku.

Izlošci će biti postavljeni u i oko vremenske lente koja će njihovu pojavu kontekstualizirati u vremenu i prostoru.

Otvaranje je zakazano za 26. lipnja, a prvi vikend trajanja izložbe u subotu, 28. i nedjelju 29. lipnja u MSU-u će se održati međunarodna konferencija u Dvorani Gorgona.

'Sudionici konferencije održat će predavanja o složenom svjetonazoru kojeg su umjetnici tijekom prvih dekada 20. stoljeća izgradili prema ulozi umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva u životu društva, a koji je u mnogome odredio stvarnost i kulturu u kojoj danas živimo', stoji u njenoj najavi.

Više informacija dostupno je na stranicama.