KLIOFEST 2014.

Otvoren prvi festival povijesti u Hrvatskoj

03.06.2014 u 15:46

Bionic
Reading

Festival povijesti 'Kliofest 2014.' koji se održava od 3. do 7. lipnja otvoren je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu

Na otvaranju Kliofesta govorili su ravnateljica NSK Dunja Seiter-Šverko, ravnateljica Hrvatskoga državnog arhiva Vlatka Lemić i ravnatelj Hrvatskoga nacionalnog odbora za povijesne znanosti Damir Agačić

Agačić je istaknuo kako ljudi vole povijesti i rado joj se vraćaju.

'Čitaju povijesne knjige, slušaju povjesničare i susreću njihove tekstove', rekao je dodavši kako posjetiteljima nastoje ovim festivalom približiti povijesne znanosti, njezine stvaratelje te popularizirati nakladničku djelatnost.

Napomenuo je da će na ovom festivalu tridesetak hrvatskih nakladnika izložiti knjige iz povijesti i srodnih znanosti te dodao da među povjesničarima žele potaknuti raspravu o nekim važnim pitanjima struke te njihova mjesta i položaja u današnjem hrvatskom društvu.

'Uz okrugle stolove, tribine, predstavljanje knjiga i predavanja na festivalu će se održati i nekoliko radionica koje priređuju povjesničari', rekao je dodavši kako će na festivalu sudjelovati poznati hrvatski i inozemni povjesničari.

Istaknuo je da se program odvija u NSK, Hrvatskom državnom arhivu, Hrvatskom institutu za povijest te dodao da će svake večeri u kunu Grič biti prikazani filmovi s povijesnom tematikom.

U sklopu festivala danas je održan i okrugli stol o Prvom svjetskom ratu u hrvatskoj memoriji i historiografiji na kojemu su sudjelovali povjesničari Jelena Borošek Marijanović, Ivan Bulić, Igor Despot, Ivan Filipović i Vijoleta Herman Kaurić. Oni su govorili o humanitarnom radu u Hrvatskoj i Slavoniji tijekom Prvoga svetskog rata.