ZAGREBI! FESTIVAL

Naomi Wolf i bosanski Indiana Jones u Močvari

28.08.2009 u 13:36

Bionic
Reading

Drugo izdanje Zagrebi! Festivala, usprkos mnogim preprekama, održat će se 11. i 12. rujna u dvorištu kluba Močvara

Festivalski program tematizira odnos čovjeka i okoliša koji se već na prošlogodišnjem Festivalu pokazao kao jedna od ključnih tranzicijskih tema.

Gosti predavači, filmski i likovni program, preispitivanje poznatih povijesnih obrazaca novim otkrićima, istraživanje tradicije Japana i animalističkih uzora u izvođačkim umjetnostima, okrugli stolovi koji propituju 'održivu demokraciju', GMO, mogući razvoj Jadrana i naše osobne energetske politike imaju jednu svrhu – pokazati drukčiju sliku i zagrebati ispod površine dominantne kulture.

Nakon Davida Ickea, koji je na svoja predavanja u Zagrebu uspio privući preko tri tisuće poklonika, u goste stiže Naomi Wolf, američka društveno angažirana autorica i jedna od najžešćih kritičarki neoliberalizma i američke političko-kulturne dominacije.

Zagrebi! Festival prvi je europski festival koji ugošćuje njezino predavanje 'Održiva demokracija' i premijerno u kontinentalnoj Europi prikazuje film 'End of America' ('Kraj Amerike') nastao po istoimenoj knjizi Naomi Wolf.

Semir Osmanagić

Bosanski Indiana Jones – Semir Osmanagić, svojim je radom na iskapanju piramida u Bosni na noge dignuo regionalnu i međunarodnu javnost. U predavanju će iznijeti nova otkrića o kontroverznom arheološkom nalazištu te razloge i metode kojim ih akademska zajednica dovodi u sumnju.

Izbor filmova donosi teme fizičkog gubitka domovine pa sve do dosad u domaćoj kinematografiji nezabilježene pojave mentalnog slučaja višestrukog poremećaja osobnosti, na koju posebno ukazuje supkultura koja prati teorije urota. Kao gosti festivala u Zagreb dolaze redatelj i producent Michael Meirendorf te filmaš Avram Noble Ludwig, producent filma 'End of America’.

Unutar likovnog i scenskog programa bit će predstavljeni umjetnici Denis Krašković, Antonija Balić, Siniša Majkus, Marko Marković i performerica Satomi. Više informacija o programu i ulaznicama dostupno je na internetskim stranicama festivala